2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ismét többet alhatunk

Tegnap, október 25-én hajnali 3 órakor kellett az óráinkat visszaállítani 60 perccel korábbra, azaz újra a téli időszámítás szerint telnek mindennapjaink. De vajon miért jó ez nekünk, leszámítva azt, hogy egy órával tovább alhatunk?
2009. október 26. hétfő 13:09 - Győry S. József
Mondhatni, hogy ilyenkor tér vissza az idő a normál kerékvágásba, hiszen valójában a nyári időszámítás az, ami későbbi. A nyári időszámítás egy olyan széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előreállítják az adott időzóna idejéhez képest, mindezt az energiatakarékosság jegyében.

Ezt az ötletet már Benjamin Franklin is felvetette, ám az első komolyabb próbálkozás William Willett nevéhez fűződik, aki 1907-től sikertelenül szorgalmazta az ötletét.
Willett ötletének a gyakorlati alkalmazását az I. világháború indokolta, hiszen így üzemanyagot tudtak megspórolni, valamint kevesebb világításra volt szükség. Ausztrália, Nagy-Britannia, Németország, és az Egyesült Államok csatlakozott ehhez elsőként ehhez a kezdeményezéshez.

Érdekesség, hogy Nagy-Britannia a II. világháború alatt „dupla nyári időszámítást” használt, nyáron 2 órával állították előre az órákat.


A térképen a kék terület azt a térséget jelöli, ahol érvényben van a nyári időszámítás, sárga az a terület, ahol volt, de már nincsen, a piros pedig azon területeket jelöli, ahol nem is volt, és vélhetően nem is lesz.

Hazánkban először 1916-ban vezették be az alternatív időszámítást, de 1919 és 1941, 1949 és 1954, valamint 1957 és 1980 között a nyári időszámítás használata szünetelt.

Napjainkban főként azért alkalmazzák, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megspórolni, valamint a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. A bűncselekmények száma is csökkenhet, mivel az emberek kevesebb ideig tartózkodnak az utcán sötétben.

Kritikusai szerint azonban ezek az előnyök nem feltétlenül valósak már, mivel az egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál, valamint a hosszú nyári estéken az emberek sokkal többet autóznak, mint egyébként. Az USA-ban más időszámítás van érvényben, mint Európában, náluk március második vasárnapjától november első vasárnapjáig tart a nyári időszámítás, ez megzavarhatja az európai utazókat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását