2024. május 6. - Ivett, Frida

Kóka is kiállt a neonácik ellen

Magyarországot 1945-ben, majd az 1947-es párizsi békeszerződésben arra kötelezték, hogy tiltsa be a náci szervezeteket, ne engedélyezze a nyílt náci propagandát, és ítélje el a háborús bűnösöket - mondta Kóka János.
2009. augusztus 12. szerda 19:00 - HírExtra
A frakcióvezető kijelentette, nem gondolja, hogy Magyarországnak NATO-tagállamként és az Európai Unió tagjaként ezen változtatnia kellene. Hozzátette, egyébként pedig "teljesen egyetértek azzal, hogy a szenny a közéletben semmilyen módon ne kapjon teret".

Kóka János kitért arra is, hogy véleménye szerint Rudolf Hesst "azért választják kedvenc házimártírnak az újfasiszták, mert sokáig élt és a náci háborús bűnösök közül ő ült a legtovább börtönben".

Emlékeztetett arra, hogy május 27-én 11 frakciótársával közösen nyújtották be a holokauszttagadást büntethetővé tevő törvénymódosítási javaslatukat. A holokauszttagadásról azt mondta, hogy miután az - a tervezett megemlékezéshez hasonlóan - a neonáci eszmeiség megnyilvánulása, azt kiemelt jelenségként kívánja kezelni. Kijelentette, hogy a parlamenti szezon kezdete előtt azzal a kéréssel fordul a házelnökhöz és a többi frakcióvezetőhöz, hogy az általuk májusban benyújtott törvényjavaslatról a házszabálytól való eltéréssel, a lehető legsürgősebben szavazzanak.

Mint mondta, ha ez valóban így történik, akkor már az őszi ülésszak idején elfogadhatják a holokauszttagadást büntető törvényt. Hozzátette, hogy a javaslatuk egyszerű többséget igényel, szemben azzal a tervezett alkotmánymódosítási javaslattal, amelyről világossá vált, hogy a szükséges kétharmados többség miatt nem fogják elfogadni.

A "Béke mártírja" emlékmenet néven szombatra szerveztek volna Budapestre felvonulást Rudolf Hessre emlékezve, de azt a rendőrség nem engedélyezte.

"A Magyar Köztársaság területén a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével" - hangsúlyozta szerdai közleményében a rendőrség.

Nyakó István, az MSZP szóvivője ezt követően örömét fejezte ki azért, mert a rendőrség "bátor és kemény" volt, s megtiltotta a szombatra tervezett neonáci felvonulást.

A "neonáci parádét" nem azért kell betiltani, mert korlátozza a közlekedést, hanem mert korlátozza a demokráciát - vélekedett a kormánypárt szóvivője, hozzátéve: "a világ fasisztái ne Budapesten egyesüljenek!". A hungarista és neonáci szervezeteket összefogó NS Front nevű magyar nemzetiszocialista tömörülés Rudolf Hess, Adolf Hitler náci vezér harcostársa, helyettese emlékére felvonulást és koncerteket tervezett augusztus 15-ére Budapestre. Rudolf Hesst a nürnbergi perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték; 1987-ben, 93 évesen halt meg a spandaui börtönben. Halálának évfordulóján a németországi neonácik egy időben rendre felvonultak a sírjánál, de ott évekkel ezelőtt betiltották a demonstrációt.

A tervezett felvonulás hírére politikusok és civilek tiltakoztak a rendezvény ellen. Sólyom László köztársasági elnök kedden tudatta, hogy felháborítja a Magyarországra tervezett neonáci rendezvény. Bajnai Gordon miniszterelnök pedig hétfőn azt mondta: Budapest és Magyarország nem lehet az újfasiszták paradicsoma, meg kell akadályozni a tervezett neonáci tüntetést.

A Fidesz szerint Magyarországon eddig kizárólag szocialista kormányok idején volt látványos neonáci felvonulás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását