2024. április 26. - Ervin

Az MSZP örül, hogy nem lesz neonáci felvonulás

Az MSZP örül, hogy a rendőrség "bátor és kemény" volt, s megtiltotta a szombatra tervezett neonáci felvonulást - mondta Nyakó István.
2009. augusztus 12. szerda 18:38 - HírExtra
A "neonáci parádét" nem azért kell betiltani, mert korlátozza a közlekedést, hanem mert korlátozza a demokráciát - vélekedett a kormánypárt szóvivője. Hozzátette: örülnek, hogy a rendőrség mert bátor és kemény lenni. Nyakó István úgy fogalmazott: "A világ fasisztái ne Budapesten egyesüljenek". A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán közölte, megtiltotta kilenc, a szombatra tervezett "Béke mártírja" emlékmenet ügyében bejelentett rendezvény megtartását.

"A Magyar Köztársaság területén a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével" - hangsúlyozta közleményében a rendőrség. A Népszabadság hétfőn azt írta, hogy a hungarista és neonáci szervezeteket összefogó NS Front nevű magyar nemzetiszocialista tömörülés Rudolf Hess, Adolf Hitler náci vezér harcostársa, helyettese emlékére felvonulást és koncerteket szervez augusztus 15-ére Budapestre. A nürnbergi perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték; 1987-ben, 93 évesen halt meg a spandaui börtönben.

Halálának évfordulóján a németországi neonácik egy időben rendre felvonultak a sírjánál, de ott évekkel ezelőtt betiltották a demonstrációt. A tervezett felvonulás hírére politikusok és civilek tiltakoztak a rendezvény ellen. Sólyom László köztársasági elnök kedden tudatta, hogy felháborítja a Magyarországra tervezett neonáci rendezvény. Bajnai Gordon miniszterelnök pedig hétfőn azt mondta: Budapest és Magyarország nem lehet az újfasiszták paradicsoma, meg kell akadályozni a tervezett neonáci tüntetést. A Fidesz szerint Magyarországon eddig kizárólag szocialista kormányok idején volt látványos neonáci felvonulás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását