2024. május 5. - Györgyi

Kik használják az internetet és mik a veszélyei?

A világon egyre többünknek van már lehetősége, hogy tudását a világhálón bővítse. Egyre fiatalabbakat is meghódít már az internet világa, mely ezer veszélyt rejt magában.
2009. július 13. hétfő 08:09 - HírExtra
Egyre fiatalabb korban ismerkedünk meg a világhálóval

A világon egyre több embernek van már lehetősége arra, hogy akár naponta használja az internetet. Sok családban probléma, hogy az egészen fiatal gyermek is őrizetlenül böngészhet a világhálón kénye- kedve szerint. A szülők többsége tisztában van az internet veszélyeivel, de még mindig jobban örülnek, ha gyermekük odahaza a gép előtt ül, mintha az utcán felügyelet nélkül töltené a szabadidejét.

A különböző kutatások szeirnt, az idősebb korosztály és a nyugdíjasok alig értenek az internethez, viszont a 14 éven aluliak körében óriási a népszerűsége. Ez derül ki egy elismert piackutató legfrissebb felméréséből. Nielsen állítása szerint, Amerikában a 2 és 11 év közötti fiatalok 16 millió fős táborából kerül ki a legtöbb új internetező. Azt is megemlíti még Nielsen, hogy a fiúk többet neteznek, mint a lányok, ellenben a kishölgyek érdeklődési köre tágabb, tehát sokkal több oldalra látogatnak el.

A gyermekek által használt technológiák kutatásával foglalkozó Grunwald Associates vállalat elnőke szerint, nem szabad készpénznek venni ezt a statisztikai eredményt, hiszen fiatalok körében a különböző közösségi oldalak elterjedtek, viszont azt nem hiszi, hogy rengeteg 2 vagy 3 éves gyermek egyedül regisztrál és tölti fel személyes adatait.

A világháló rengeteg veszélyt rejt magában. Bárki bárkivel kapcsolatba tud kerülni a különféle chatszobákban, vagy közösségi oldalakon. Nagyon sok a beteg, a pedofil, akik először a kiskorúak bizalmába férkőznek, majd találkára invitálják őket. A szülők megfelelő odafigyeléssel megelőzhetik a nem kívánt problémákat.



Ajánlás a szülőknek

Fontos, hogy a szülő legyen érdeklődő. Figyeljen oda, hogy gyermeke milyen internetes oldalakat látogat és melyekre regisztrál. Fontos a párbeszéd, hiszen találkozhat a fiatal egy-két olyan videóanyaggal, képpel esetleg információval, melyek miatt kérdések merülhetnek fel benne. Ezeket a legjobb, ha a szülővel letisztázzák. Mutassa meg gyermekének, hogy a netezés lehet közös program is és nem az a normális, ha valaki egyedül a sötét szobában gubbaszt a monitor előtt.

A 18 éven felüli oldalak veszélyesek lehetnek

Az erotikus honlapokra is bárki rákattinthat és beléphet. Ez azért probléma, mert a gyermek előbb informálódik a szexualitásról, mint ahogyan azt a szülő elképzeli. Ez rendszerint konfliktusokhoz vezet, mikor az apa vagy anya megpróbálkozik a felvilágosítással, viszont gyermeke kineveti, hogy „ő már ezzel régóta tisztában van”.

Sok olyan erotikus oldal van, amely már finoman fogalmazva is átlépi a ízlésesség határát. Ezek hatással lehetnek a gyermekek későbbi egészséges szexuális nézetére.
Összességében az internet az egy csodás dolog, mely nélkül sokkal bonyolultabb lenne a világ megismerése. Vele könnyebb tartani a kapcsolatot rokonokkal, ismerősökkel és az üzleti életben is óriási jelentősége van.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. július 13. 11:32
Felfújt baromság ez az internetes veszély - miközben a csemeték az ezernyi mocsadék (és magyarnyelvű) TV műsorokat akár nappal is megénzheti. Ez hogyhogy nem, senki szemét nem csípi. A szülők abban hibásak, hogy nem világosítják fel gyerekeiket a szexualitásról és annak veszélyeiről, így aztán a gyerek saját maga tud meg mindent - de nem csak a világhálóról, hanem a TV-ből - sőt saját sokszor korabeli barátaitól is. Ezért teljesen felesleges állandóan az internet veszélyeiről nyavalyogni. Az csepp a tengerben. És egyébként is, mire való a szülői felügyelet funkció a számítógépen???
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását