2024. május 4. - Mónika, Flórián

Obama felmagasztalta a csapatkivonást

Barack Obama amerikai elnök kedden jelentős lépésnek nevezte az amerikai csapatok kivonulását az iraki városokból, ám arra figyelmeztetett, hogy még "nehéz idők" jönnek, az erőszak sokáig eltarthat Irakban.
2009. július 1. szerda 08:52 - HírExtra
A George Bush elnökségének idején, 2008-ban kötött iraki-amerikai megállapodás alapján az amerikai erők június 30-án átadták az ellenőrzést az iraki biztonsági erőknek valamennyi településen, és a városokon kívüli támaszpontjaikra vonultak vissza. A városokban mindössze katonai tanácsadók és kiképzők kis csoportjai maradtak, amerikai katonák csak abban az esetben lépnek közbe lakott területeken, ha ezt az iraki biztonsági erők kérik.

Két és fél év múlva, 2011 végéig fokozatosan kivonják Irakból a teljes - jelenleg 133 ezer főt számláló - amerikai katonai kontingenst.

A Fehér Házból adott rövid nyilatkozatában Obama úgy fogalmazott, hogy jelentős előrelépés történt, az irakiak joggal tekintik ünnepnapnak június 30-át. "A szuverén és egységes Irak folytatja saját jövőjének kézbevételét", ám a szunnita, síita és kurd vezetőknek meg kell hozniuk bizonyos nehéz döntéseket a politikai megbékélés érdekében - tette hozzá az elnök, aki arról biztosította Núri al-Máliki kormányát, hogy támogatja az ellenzékkel való párbeszéd és a megbékélés folyamatában.

A keddi napot beárnyékolta az észak-iraki Kirkukban elkövetett pokolgépes merénylet, amelynek következtében 33 ember meghalt, 92-en pedig megsebesültek. Obama elítélte a merényletet, és arra figyelmeztetett, hogy még nehéz idők jönnek, az erőszak sokáig eltart. Ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy elbuknak azok az erők, amelyek még több erőszakkal akarják próbára tenni az iraki biztonsági erőket.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szintén úgy ítéli meg, hogy a helyzet veszélyes, a következő hónapokban Irak bizonyos részein újabb merényletek lesznek. Az al-Kaida terrorhálózat és szövetségesei igyekeznek minél több erőszakos cselekedetet elkövetni, hogy bebizonyítsák az iraki biztonsági erők gyengeségét - mondta a miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását