2024. április 25. - Márk

Összejöhet a két "nagy" találkozója

Barack Obama amerikai elnök július elejére kitűzött moszkvai látogatásán Dmitrij Medvegyev elnök mellett amerikai kezdeményezésre Vlagyimir Putyin kormányfővel is találkozik - ezt az értesülést közölte pénteken a Moszkovszkij Komszomolec című, rendszerint jól tájékozott orosz lap.
2009. június 26. péntek 10:17 - HírExtra
A találkozó nehéz diplomáciai feladat elé állította a feleket, de megoldották. Elvben ugyanis Obamának kizárólag partnerével, Medvegyevvel kellene tárgyalni. Ez így is lenne, ha Putyin egyszerű kormányfő lenne, de ennél jóval több, az ország máig legbefolyásosabb embere, az irányító tandem egyik személyisége. Így a lap szerint az lenne furcsa, ha Obama nem találkozna vele.

Az amerikai oldalon többféle érv is napvilágot látott: egyesek azt javasolták, hogy Obama csakis a liberálisabb politikus hírében álló Medvegyevvel találkozzon, mások úgy vélték, Oroszországban a kétszemélyi vezetéssel sajátságos helyzet alakult ki, s ezt tudomásul kell venni, találkozni kell Putyinnal is.

A diplomáciai szakértők több lehetséges megoldást is fontolóra vettek - felmerült, hogy az amerikai nagykövet rezidenciáján tartsák a találkozót, esetleg hogy Obama előbb Medvegyevvel, majd hármasban, az orosz államfővel és Putyinnal tárgyaljon. Végül a legegyszerűbb megoldást választották: a hivatalos tárgyalások Medvegyevvel folynak majd, utána a két államfő sajtóértekezletet tart, majd Obama külön találkozik Putyinnal zárt ajtók mögött.

Alexander Rahr német politológus a lapnak nyilatkozva úgy vélte: Putyin számára fontos a közvetlen kapcsolat az amerikai elnökkel, s végtére is nem a második ember. Medvegyevvel közösen irányítja az országot, ő osztja a pénzt, és vele célszerű megtárgyalni a fontos nemzetközi kérdéseket, noha ez a szakértők szerint elvben nem lehetséges, mivel a külpolitika Oroszországban az elnöki jogkörökhöz tartozik.

A politológusok úgy vélték: a nagy nemzetközi kérdéseket, mint például a leszereléssel kapcsolatos teendőket Obama Medvegyevvel vitatja majd meg, tudva, hogy az elnök az orosz álláspontot előzőleg egyeztette a kormányfővel, aztán Putyinnal a bizalmasabb természetű kérdések kerülnek majd napirendre, mint a posztszovjet térség, az energiabiztonság, vagy az amerikai beruházások Oroszországban, s ez nem annyira tárgyalás, mint inkább beszélgetés lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását