2024. május 2. - Zsigmond

Az izraeli államfő elismerő szavakkal méltatta az iráni tüntetőket

Simon Peresz izraeli elnök dicsérte vasárnap a reformpárti iráni tüntetőket, s kifejezte reményét, hogy a tiltakozók megdönthetik a jelenlegi iráni vezetők uralmát.
2009. június 22. hétfő 06:59 - HírExtra
Egy jeruzsálemi összejövetelen beszélt erről, a világ számos tájáról érkezett zsidó vezetők előtt. Izraeli tisztségviselők nemigen fejtették ki véleményüket Peresz állásfoglalása előtt a több mint egy hete elkezdett iráni tüntetésekről. Kezdetben mindössze annyit mondtak, hogy nem látnak nagy különbséget Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő államfő és riválisa, Mir Hoszein Muszavi exkormányfő között.

Izraeli politikai elemzők szerint azért tartózkodnak a tüntetők nyílt támogatásától, mert azzal többet árthatnak nekik, mint használhatnak. Peresz azonban nagyrészt protokolláris tisztséget visel, nem vesz részt aktívan az izraeli külpolitika alakításában, ezért ő szókimondóbb lehet más izraeli vezetőknél - vélekedett Slomo Aronszon, a jeruzsálemi Héber Egyetem politológusa.

Ahmadinezsád győzött a hivatalos adatok szerint a június 12-én lezajlott iráni elnökválasztáson, de fő riválisa, Muszavi vitatja az eredményt, és az utcákra szólította híveit. Ahmadinezsád korábban több nyilatkozatában is hangoztatta, hogy Izraelt "le kell törölni a térképről", és tagadta, "koholmánynak" minősítette a holokausztot.

A zsidó állam feltételezése szerint Irán atomfegyverek gyártására törekszik. Az izraeli kormány többször is értésre adta, hogy noha előnyben részesíti az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi vita diplomáciai rendezését, nem zárja ki, hogy katonai csapásokat mér Irán atomlétesítményeire.

Teherán két élesen Izrael-ellenes közel-keleti szervezetet is támogat: a libanoni Hezbollahot és a palesztin iszlamista Hamászt, amely jelenleg egyedül uralja a Gázai övezetet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását