2024. május 5. - Györgyi

Egyre keményebb hangon üzenget Obama Teheránnak

Az iráni vezetésnek a közmegegyezés alapján, nem pedig kényszerintézkedések bevetésével kell kormányoznia - szögezte le az amerikai elnök újabb, Teheránnak címzett üzenetében.
2009. június 21. vasárnap 11:34 - HírExtra
Barack Obama nyilatkozatát Washingtonban szombat este hozták nyilvánosságra. Az írásban az elnök a korábbinál is keményebb szavakkal követelte, hogy a teheráni vezetés tartsa tiszteletben a gyülekezés- és a szólásszabadságot. Az Egyesült Államok azok mellett áll, akik igyekeznek gyakorolni ezeket a jogaikat. Obama felszólította egyben Teheránt, hogy vessen véget a népe elleni erőszaknak és igazságtalanságoknak.

Teheránban szombaton ismét heves tüntetés volt, mert a demonstrálók úgy vélik: csalással választották újra az elnöki posztra Mahmúd Ahmadinezsádot. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be az iráni főváros központjában, az Enkelab téren tüntető több ezres tömeg szétoszlatása érdekében.

"Az iráni kormánynak meg kell értenie: a világ figyeli cselekedeteit" - szögezte le nyilatkozatában Obama. Az amerikai elnök szerint az eszmék elfojtására irányuló kísérlet sohasem ér célt. A végén az iráni nép bíráskodik kormánya cselekedetei fölött - figyelmeztetett Obama, hozzáfűzve: ha az iráni vezetés a világ közösségének megbecsülését akarja elérni, neki is tiszteletben kell tartania saját népének a méltóságát.

Az elnök Martin Luther King néhai legendás amerikai polgárjogi harcost idézve, miszerint az erkölcsi egyetemesség hosszan ível, de az igazság felé hajlik, leszögezte, hogy hisz ebben a gondolatban, akárcsak a világ közössége. "Tanúi vagyunk annak a ténynek, hogy iráni nép is hisz ebben az igazságban, és továbbra is tanúi leszünk ennek" - fűzte hozzá.

Obamát nemrégiben republikánus politikusok azzal vádolták meg, hogy túlságosan mértéktartó az iráni vezetés bírálatában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását