2024. április 19. - Emma

Muszavi nem adja fel!

Mir Hoszein Muszavi iráni ellenzéki vezető ismét követeli a múlt heti elnökválasztás érvénytelenítését a választások lebonyolításért is felelős, nagyhatalmú Őrök Tanácsának írt levelében, amely szombaton este tett közzé saját honlapján.
2009. június 21. vasárnap 07:17 - HírExtra
Ismételt követelésével az iszlám köztársaság történetében példátlan módon dacol azzal, hogy az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh pénteken a június 12-i választás győztesének nyilvánította Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnököt. Muszavi a levélben számos állítólagos választási szabálytalanságot sorol fel, azt állítva, hogy ezek közül többet már hónapokkal korábban megterveztek.

"Mindezek a szabálytalanságok, és azok, amelyeket előző leveleimben leírtam, elegendők ahhoz, hogy érvénytelenítsék a választást" - írta. A levélben Hamenei ajatolláh nem szerepel név szerint, és nem ír arról sem Muszavi, hogy támogatja-e a választások hivatalos eredménye miatti ellenzéki tüntetéseket.
 
Hamenei pénteken felszólította az ellenzéki tüntetőket, hogy hagyjanak fel demonstrációikkal. A belügyminisztérium pedig szombatra betiltott mindenféle tüntetést. Ezután a Muszavit támogató mérsékelt iszlám vallási vezetők lefújták a szombatra tervezett teheráni tüntetést, majd egy másik ellenzéki elnökjelölt, Mehdi Karubi is megerősítette, hogy a hatósági engedély hiányában törlik a tervezett tüntetést.
 
Ezután az Őrök Tanácsa közölte: kész arra, hogy szúrópróbaszerűen újraszámoltassa az elnökválasztáson leadott szavazatok tíz százalékát. A testület már kedden elvi hozzájárulását adta ahhoz, hogy újból megszámlálják a szavazatok egy részét. A bejelentés azután hangzott el, hogy meghallgatták az elnökválasztáson alulmaradt egyik jelölt, Mohszen Rezai panaszát. Muszavi és Karubi, akik összesen 600 pontban kifogásolták az elnökválasztás lebonyolítását, nem jelentek meg a tanács előtt.
 
A tiltás ellenére több ezer ember tüntetett szombaton az iráni főváros központjában, az Enkelab téren. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be ellenük - jelentette szombaton az angol nyelvű Press TV szemtanúkra hivatkozva.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását