2024. április 28. - Valéria

Mousavi, az iráni Nelson Mandela

Több száz tüntetőt, politikust és Mousavi aktivistát tartóztatott le az iráni kormány, miután csütörtökön a reformerek újabb tömegtüntetéseket szerveztek a törvénytelen úton választási győzelmet szerzett elnök, Mahmud Ahmadinezsád ellen.
2009. június 21. vasárnap 18:09 - Tatai Gábor
Az Emberi Jogokért Iránban Nemzetközi Mozgalom (CHRI) csütörtöki jelentése szerint, egyetlen nap leforgása alatt több mint 200 tüntetőt tartóztattak le országszerte, de Hadi Ghaemi, a New York-i központ vezetője az AP-nek azt is elmondta, hogy több tucat olyan reformer családtaggal és kollégával is beszélt, akik semmit nem tudnak szeretteik és barátaik hollétéről. Időközben a HírExtra Facebook-os és Twitter-es forrásai Iránból arról tájékoztattak, hogy a tüntetéseken megsérülő embereket teherautókra rakják, és nem közegészségügyi ellátást kapnak, hanem egyenesen a Basíj (vallásos rendőrség) börtönkórházaiba viszik őket – a hírt eddig semmilyen más forrásból nem tudtuk megerősíteni. A letartóztatásokkal kapcsolatosan a kormány hírszerzése is jelentést készített, melyet az iráni állami televízió, a Press TV úgy közölt, hogy az elmúlt napok folyamán sikerült ártalmatlanná tenni a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapások fő ˝agitátorait˝. „A hírszerzési szolgálatnak nagy számban sikerült azonosítania és letartóztatásba helyeznie azokat az ügynököket és egyéb elemeket, akik a napokban tapasztalható teheráni vandalizmus mögött állnak” – idézték Gholamhossein Mohseni Ejei, a kormány hírszerzési miniszterének a szavait.



Letartóztatások

Kézikönyv az internetes hadviseléshez
A sajtó utcai munkáját tiltó kormányrendelet óta az egész világ olyan internetes oldalakról tájékozódik, melyeket még nem sikerült a kormánynak elnémítania, és amelyek tömegével ontják az amatőr, sokszor teljesen ellenőrizhetetlen videós vagy blogos anyagokat magukból. Világszerte többszázezer szimpatizáns és internetes szakember segíti az iráni internetes gerillákat, tömegével hoznak létre olyan proxy szervereket, amelyek segítségével ideig-óráig megkerülhető a kormány adatfilterje. Az egyik blogger például egy speciális „Iráni választásokkal kapcsolatos internetes hadviselés kézikönyvet” is közzétett, melyben pontosan leírja, hogy hogyan lehet például a legkönnyebben túlterhelni a kormány weboldalait, vagy hogy mit lehet tenni az iráni twitterezők bevédése érdekében: A világon mindenhol többszázezren kezdték el a profiljukban megjelölt tartózkodási helyet Teheránra, az időzónát pedig GMT +3.30-ra átállítani. „Ha mindannyian iránivá válunk, sokkal nehezebb lesz megtalálni őket” –írja a blogos.
A CHRI csütörtöki hírei szerint a letartóztatottak között van az iráni Szabadság Mozgalom két befolyásos tagja, Ebrahim Yazdi és Mohammad Tavasoli is. Ghaemi elmondta, hogy Yazdi-t egyenesen egy kórház intenzív osztályáról hurcolták el, ahol súlyos gyomorbetegségével vizsgálták éppen. Yazdi egyébként az iszlám forradalom első kormányának volt a külügyminisztere, aki hétfőn még a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a június 12-ei választási eredmények az ország alapjainak súlyos megosztottságára világítottak rá, és arra figyelmeztetett, hogy az Iránban tapasztalható „politikai elnyomás” csak tovább súlyosbodhat az új fejleményekkel. A Basij a politikusok mellett számos diákköri vezetőt és újságírót is összeszedett, többségüket még csak nem is az utcáról, hanem ahogy az a webes amatőr felvételeken is látható, az éjszaka megrohamozott kollégiumokból és otthonokból. „Semmiféle információnk nincs arról, hogy mi történik pontosan, vagy hogy hol tartják fogva őket” – jelentik az Al Jazeera teheráni tudósítói.

Az ország legfelsőbb vallási vezetője, Ayatollah Khomeini péntek este a Teheráni Egyetemen több mint 10 ezer ember előtt újból azt állította, hogy a választások kimenetele teljesen igazságos és törvényes volt, és arra figyelmeztette az ellenzéki vezetőket, hogy függesszék fel az utcai tüntetéseket, máskülönben nekik és szimpatizánsaiknak kell vállalniuk a „vérontás” és „erőszakos káosz” következményeit. A választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy semmiféle csalás nem történt, Ahmadinezsád „abszolút győzelmet” aratott. Az elmúlt hét tüntetéseinek központi szereplője, Mousavi még nem reagált Khomeini nagyon határozott szavaira, június 12-e óta ez a legkockázatosabb és legfelelősségteljesebb megmérettetése. Sok ellenzéki vezető tisztában van vele, hogy a hatalomnak mind az eszközei, mind az elszántsága meg van ahhoz, hogy irgalmatlanul megtorolja a már-már a puszta létjogosultságát fenyegető milliós megmozdulásokat.

Kié a döntés?

Az iráni származású Afshin Ellian professzor 18 éves kora óta él száműzetésben Németországban. Az iszlám forradalom kitörése előtt, egyik felmenőjének abban a megtiszteltetésben volt része, hogy egyszer Khomeinivel imádkozhatott együtt, majd néhány évvel később már menekülnie kellett, míg másokat, akik korábban szintén Khomeinivel együtt harcoltak a Shah zsarnoksága ellen, maga a forradalmi törvényszék ítélt halálra. A professzor most egy a Der Spiegel hasábjain közölt nyílt levélben figyelmezteti Khomeini-t, az ő uralma egyszer és mindenkorra véget ért, mert semmit nem tanult Perzsia utolsó shah-jának zsarnoki hibáiból. Harminc évvel ezelőtt, csak úgy mint most, az emberek a háztetőkről kiáltva követelték a diktátor vesztét, és milliónyi tömegek, jobbára fiatalok vonultak az utcára, a szabadság három legalapvetőbb aspektusát követelve maguknak: A beszéd szabadságát, az írás szabadságát, és a gondolat szabadságát.

A professzor szerint, ezeket a forradalmi értékeket forgatta az egykori forradalmi hatalom könyörtelen zsarnokságba, mely napjainkra jutott el egészen a vak antiszemitizmusig és holokauszt-tagadásig. „Sokan mint én, mély szégyent érzünk ezek miatt a civilizálatlan és perzsátlan aktusokért (…) melyek mindennél jobban leleplezik a maga hatalmának a morális kudarcát. Több millió ember Teheránban, és más iráni városokban ezt a morális összeomlást vádolja most a demonstrációkkal és azzal, hogy Mir Hossein Mousavi-ra szavazott. A maga rezsimjének vége. Biztosan felfogta ezt excellenciája is, ugye?” – olvasható a professzor levelében, aki szerint sokkal inkább Khomeini került döntéshelyzetbe, mint az ellenzéki vezetők. A történet végét a politikai vezető szándékától függ, aki vagy lehetővé teszi, hogy Mousavi Nelson Mandela-hoz hasonlóan az elkerülhetetlen átalakulás békés irányítója legyen, vagy pedig eget rengető vérontásokon és szenvedéseken keresztül fog megvalósulni ugyan ez. Félő, hogy Khomeini már régen meghozta a döntését, melynek tegnap a Teheráni Egyetemnél hangot is adott…
Forrás: HírExtra / Der Spiegel / Times ONLINE
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását