2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mitől ugrál annyit az olaj ára?

Az olajár alakulásában nagy szerepet játszik a dollár ingadozása, a nigériai polgárháború és az iráni zavargások is. De természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gazdasági jelentéseket sem: íme az összegzés.
2009. június 18. csütörtök 13:45 - Pásztor Balázs
Általános körkép

Van nekünk egy olyan kincset érő energiahordozónk, amely bár mindennél nagyobb károkat tud okozni a vizek élővilágának, de az ember mégis fekete aranynak nevezi, hisz nélküle az egész gazdaság gyakorlatilag megállna. Ez víz helyett általában a levegőt szennyező folyékony energia a kőolaj, amiért egyes államok háborúkat indítanak, mások csak egyszerűen gyilkolnak érte. Világpiaci ára rengeteg mindet meghatároz, a föld össztartaléka pedig azt, hogy a világ gazdaságának hosszútávú iránya merre tarthat.



Az utóbbiért nem kell aggódnunk, hiszen a legfrissebb adatok szerint a biztosan feltárt és gazdaságosan kitermelhető lelőhelyeket figyelembe véve, és a tavalyi kitermelési ütem mellett haladva még 42 évre elegendő olajunk van - és az eddigi folyamatokat figyelembe véve, biztos fognak még új olajmezőket feltárni. Ráadásul az olajkitermelés sem nőtt túlságosan, miután a tavalyi rekordösszegű olajár normalizálódott, és a felére zuhant.

A válság miatt általánosan csökkent az olaj iránti kereslet - ez legjobban az olajimportban világelső Amerikában látszik, de a fejlődő országokban - India és Kína - továbbra is nőtt a behozatal mértéke. A legnagyobb exportőrök listáján se volt nagy változás, ám egyedül a világelső Szaud-Arábia tudta jelentősen növelni a kitermelését, míg az orosz mezők kimerülő-félben vannak.

Az olaj ára napról napra


Mexikó és az olajár
Az olajpiaci áremelkedés irányába ható fajsúlyos érv mindazonáltal az lehet, hogy Mexikó 2003 óta először nem kívánja fedezni jövő évi olajkitermelését. Nem szabad elfeledni, hogy Mexikó tavaly júliusban rekord olajár mellett eladási jogokat vásárolt 70 dolláros kötési ár mellett a 2009-es évre. Az ország 330 millió hordós (ami a 2008-as kitermelést feltételezve az idei évre az össztermelés 30%-ának felel meg) idei kitermelését fedezte le 70 dolláron, miközben az idei évben átlagosan 45.5 dolláros volt a mexikói export olajár.

Az opciós költségeket is figyelembe véve tehát az ország a jól időzített lépésével 2 milliárd dolláros profitra tehetett szert, így nem csoda talán, ha az olajpiaci szereplők nagy figyelemmel követik minden lépését. Ezúttal az a bejelentés érkezett, hogy a jövő évi kitermelést nem kívánják fedezni, tehát a jövő júniusi határidős jegyzéseket alapul véve 76.5 dolláros hordónkénti olajárnál magasabb értékesítési árfolyamra számítanak. (portfolio.hu)
Az olaj ára erőteljesen növekedett április óta összesen majd 20 dollárral, egészen a hétfői 73 dollárig. Ez leesett 70 dollárra, majd kedden délután felmászott 72-ig, szerdán 71-en zárt, ma pedig az amerikai kormány energiaügyi hivatal (EIA) jelentésének nyilvánosságra hozatala után pedig ismét növekedni kezdett - amit egy kínai olajjelentés is megerősített. A jelentés szerint az amerikai nyersolaj-készletek a várt 1,7 millió hordós csökkenést felülmúlva 3,9 millióval estek, így az olaj ára ismét kezdi elérni a hordónként 72 dolláros szintet – amit a dollár gyengülése némileg visszafog. Természetesen ezt az összeget megannyi tényező befolyásolja.

Ami miatt elkezdett emelkedni az olaj ára, az a fekete aranyban igen gazdag Niger-delta völgyében kitört polgárháború volt. Több nemzetközi olajgigásznak van itt kútja és egyéb létesítményei, csakhogy a kormány olajpénzekkel kapcsolatos korrupciója miatt fellázadt MEND szervezet főleg ezeket vette célba - dacára a kormányerők offenzívájának. A lázadók szombaton két telephely és egy vezeték után három olajkutat is megsemmisítettek, több olaj-utat elzártak - ráadásul ezen akciók nélkül eddig is a kitermelt olajmennyiség 25 százalékát csapolták illetve semmisítették meg.

Erre rájátszott Irán - a világ negyedik legnagyobb kitermelőjének - enyhén fogalmazva is ingatag belpolitikai helyzete: a nagyon gyanús választási eredmények után a liberálisabb ellenzék híveinek tízezrei vonultak az utcára, már negyedik napja csatatérré változtatva a nagyobb városokat. Bár a rezsim nagyon erősen be van betonozva, így senki nem érzi a bedőlés lehetőségét - de ha ez megtörténne, akkor komoly veszélybe kerülne az olajkitermelés, így az olaj ára is elkezdene az egekbe szökni.

A dollár euróval szembeni erősödése is komolyan befolyásolta az árakat, sőt az utóbbi két napban e miatt történt a főbb ingadozás: mikor a dollár gyengült, az olaj ára is csökkent, mikor erősödött, akkor az ár is fölfelé kúszott. A dollár ingadozását egy hétfőn közzé tett, baljós, új pénzügyi stabilitási beszámoló váltotta ki az Európai Központi Bank jóvoltából, valamint az orosz pénzügyminiszter azon mondata, hogy a dollár nem fogja elveszteni egyhamar a vezető szerepét. Ezt tegnap Putyin megcáfolta, így a dollár ismét esett, sőt ma is folytatta útját a lejtőn.

Az is szerepet játszott, hogy az árakat ez idáig remek érzékkel belövő Mexikó a tavalyi olajárat hordónként 76,5 dollár fölé prognosztizálta, legalábbis ez látszik üzleti lépéseiből (lásd a keretes cikket). A Kőolaj-Exportáló Országok Szervezete (OPEC) szerint viszont nem kell aggódni: bár a túlságosan gyors áremelkedés hátráltathatja a világgazdaság talpra állását, a hordónkénti 80 dolláros árszint azonban még nem lassítaná a növekedést.

Magyar benzin

A magyar benzinár a gázhoz hasonlóan nagyon ritkán reagál a világpiaci árakra - már ha csökkenésről van szó -, és így van ez most is. Az olaj árának felszökése okozza minden bizonnyal mostani kettős emelkedést, ám a minapi árszambára már rá sem hederít.

A Mol ugyanis 4-4 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, azok után, hogy tette ugyanezt egy héttel ezelőtt 6-6 forinttal - így 300 fölé ment a benzin literjének ára. Valahogy örök törvény, hogy az extrém eseteket kivéve, a drágulás általában jelentkezik, de az olajár-csökkenés valahol elveszik a kompenzáció sűrűjében - maximum később lesz megint drágulás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását