2024. május 2. - Zsigmond

Nem a Jobbikról kell beszélni

Most mindenki a Jobbikról beszél: a bel és külföldi lapok, a politológusok, a közvélemény-kutatók, az Országgyűlés pártjainak elnökei, és frakcióvezetői, sőt, még maga a miniszterelnök is. Pedig nem róluk kellene.
2009. június 9. kedd 08:08 - Pénzes Dávid
A nagy kérdés ugyanis nem az, hogy egy szélsőséges párt kettő vagy három képviselőt juttat be Brüsszelbe, hanem hogy a kormányzásra készülő Fidesz, miként fog viszonyulni az új helyzethez?

A Fidesz számára ugyanis rendkívül furcsa szituáció kezd kibontakozni. A Jobbik előretörése és a nagy ellenfél megroppanása miatt egyfajta légüres térbe kerülhet a párt. Az országgyűlési választások, melyek akár így, akár úgy, de egy éven belül bekövetkeznek, kampánystratégiát kívánnak.

Nem lehet örökké

A választás azonban megmutatta, hogy az MSZP- és a kormányellenes jelszavak ugyan most célba értek, de ez nem tartható fenn örökké. A szocialista kormány elleni fellépés persze a továbbiakban is logikus irányvonal, ám a választás megmutatta, az MSZP-ellenesség a többségnek evidens viselkedési forma (a szavazók 82 százaléka elutasítja a pártot).

Ez az evidencia viszont nem biztos, hogy örökké fenntartható. A Bajnai-kormány megszorításai ugyan fájdalmasak, és mindenki érzi vagy érezni fogja őket, ám lassan mutatkozni fognak a pozitív hatásai is. Ha pedig így lesz, már nem lehet azt az agresszív stílust újra elővenni, hogy „Elég!”

Más a feladat

Orbán Viktor a választás után
„Az eredmény ismeretében egy párt van ma Magyarországon, amelynek nem kell értelmeznie, magyarázkodnia és spekulálnia. Az eredmény azt jelenti, hogy Magyarország felemelte a hangját, kimondta, hogy változást akar. Olyan egység és egyetértés jött létre az emberek között, amire korábban soha nem volt még példa. Bebizonyosodott, hogy az ország új irányt akar, mert a régi csak kudarcot hozott.”
Sokkal inkább a Jobbik előretörésére kell koncentrálnia Orbánéknak. Míg az MSZP-től könnyű megkülönböztetni magukat, hiszen ezt az utóbbi évek kiválóan végzett árokásása már megalapozta, addig a Jobbik azonban veszélyes választási ellenfél. Elúszhat rajtuk a kormányalakítás is.

A Fidesz eddig könnyen tudta néhány felületesen nacionalista megszólalással jobbra pozícionálni magát, miközben a programja teljes mértékben baloldali. A Jobbik palettára kerülésével azonban ez már nem lesz elég. Az egyértelműen nacionalista Jobbik mellett a Fidesz nem rúghat labdába olyan nemzetmentő programokkal, aminek nagyobb a füstje, mint a lángja. Ha meg akarja tartani a jobboldali szavazókat, akkor karakánabbul kell fogalmaznia. Ez viszont elhozhatja a Fidesz-tábor másik oldalán lévők ellenszenvét.

Egyre több a radikális szavazó

Másik gondja lehet a Fidesznek, hogy a Jobbik a jelenlegi politikai elittel való teljes szembefordulást hirdeti. Akik pedig csalódtak a Fideszben, mert az nem tud valódi politikai tevékenységet kifejteni (hiszen több mint egy éve képtelen megbuktatni a kisebbségi kormányt), gond nélkül adja a voksát arra, akiben viszont látja ezt a lehetőséget. A radikális változást akarók táborát kell tehát meggyőznie a Fidesznek, ha kétharmados többséget szeretne magának a Parlamentben.

Mindezt pedig úgy kell majd megtegye, hogy még véletlenül se mossák össze a szélsőjobboldallal, mert azzal ugyancsak szavazókat veszíthet.

Csak kacsintás

A dilemma, ahogy minden tömegpárté nagyon nagy. Ahhoz hogy megtartson ennyi szavazót – sőt a parlamenti választásokra még többet szerezzen – csak akkor lehetséges, ha nem ad támpontot, éppen csakhogy kikacsint minden őt támogató társadalmi csoport felé. Egy gazdasági válságban azonban program nélkül nehéz lesz jól szerepelni.

A Fidesz csupán abban bízhat, hogy a Bajnai-csomag keményen érezteti majd a hatását, az Áfa emelés, az adóátrendezés pedig sokakat érint hátrányosan. Ám, ha a Jobbik képes olyan egyéniséget találni, aki igazi politikusként felveheti a versenyt a Fidesz prominenseivel, komoly gondot okozhat a választáson.

A legnagyobb hiba természetesen az lenne, ha Orbán a Jobbikot (ahogy több más pártot is korábban) megpróbálná integrálni a Fideszbe, igaz erre jelenleg elenyésző az esély. Ám, hogy milyen taktikát választ fiatal riválisával szemben a Fidesz, egyelőre homályban van. Minden bizonnyal azért, mert komoly fejtőrést okoz nekik is a megfelelő taktikai lépés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 11. 16:06
LOL
marti23
2009. június 11. 12:08
Igen,és lám talált az ország hiteles és tisztességes politikai erőt,és ez a többség ma a Fidesz!Tiszta nonszensz ez a hozzászólás, ugyanis az eredmények önmagukért beszélnek!
p-Aga
2009. június 9. 10:11
Ez a probléma legyen a Fideszé!
A többség problémája szerintem az, talál-e ebben a nyomorult országban
- hiteles és tisztességes politikai erőt,
- elkötelezett, becsületes és hozzáértő politikusokat!

Ha ezek meglennének, ki a frász foglalkozna a Jobbikkal!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását