2024. május 7. - Gizella

Fodor felajánlotta lemondását, 1 MDF és kevesebb Fidesz hely várható

Választott az ország, sőt az egész EU: az eredmények még váratnak magukra, a hangulat azonban már most érdekes. Tudósítóink a fő helyszíneken vannak - kövessék élőben a HírExtra közvetítését!
2009. június 7. vasárnap 21:06 - HírExtra
Esős nap, borongós idő – de vajon melyik párt elhullajtott esélyeit siratják az égiek? A hét órás urnazáráskor megállapíthatjuk: a részvételi arány egy picit elmaradt az előző EP-választáshoz képest. A Fidesz a minél nagyobb győzelemben reménykedik, az MSZP a minél kisebb vereségben. Az SZDSZ, az MDF és a Jobbik mindössze bejutni szeretne, mindhárman aligha juttatnak embert az Európai Parlamentbe.

22:00

Hivatalos eredmények:

FIDESZ-KDNP - 1.628.570 (56,37 százalék) - 14 mandátum
MSZP - 501.967 (17,37 százalék) - 4 mandátum
JOBBIK - 426.746 (14,77 százalék) - 3 mandátum
MDF - 153.172 (5,30 százalék) - 1 mandátum
LMP-HP - 75.066 (2,60 százalék)
SZDSZ - 62.344 (2,16 százalék)
MUNKÁSPÁRT - 27.818 (0,96 százalék)
MCF ROMA Ö. - 13.440 (0,47 százalék)

21:50

A Fidesznél már buli van! A Bazilika előtti téren gyűlnek az emberek, tudósítónk szerint nagyjából ezer ember van a Bazilikával szemben felállított színpad előtt.

Közben Semjén Zsolt, a KDNP elnöke az eredmények tükrében előrehozott választásokat akar, és azt magyarázza, hogy az emberek megbüntették az MSZP-t.

Szájer József pedig azt hangsúlyozta tudósítónknak, hogy nem lepődött meg a Jobbik adatain, sőt szerinte semmi akadálya sincs annak, hogy normális, gyümölcsöző kapcsolatot tudjanak majd ápolni a Jobbikkal Európában és Magyarországon is.

Hamarosan hivatalos eredmények!

21:35

„Megvan az új erő”! A Jobbiknál kezd fogyni a kaja, Morvaiék külön diskurálnak, a szimpatizánsok pedig megérkeztek a Kongresszusi Központhoz. „Megvan az új erő!” – örülnek is az ajtóig jutó Jobbikkal szimpatizálók, ők is ismerik már a három mandátumról szóló híreket.

„Emberek! Azért még ne kiabáljuk el a hármat!” – hangzik a gyülekezők jogos intelme. A jókedv azonban jogos.

21:10

Egy kis Jobbik: szinten egész este Balczó beszél: a jobbik azért nagyon sikeres vidéken, mert egyrészt ők nyújtanak megoldást az ottani közbiztonsági problémákra, másrészt pedig nagyon sokat fektettek a vidéki programjukba - mely eltér a többi párt hasonló programjától -, és arra, hogy ezt vidéken meg is ismerjék. Balczó arról is beszélt, hogy az EU antidemokratikus intézmény.

De miért mindig csak Balczó beszél? Morvai Krisztina, tessék végre mondani valamit!

Kiszivárgott információk: meglepő fordulat! A legújabb hírek szerint a Fidesz mindössze 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az  MDF 1, az SZDSZ pedig nulla képvislőt fog kijuttatni az EP-be. Mindez kilencven százalékos feldolgozottság mellett, illetve az MDF mandátuma nem biztos, a párt pont a határon billeg.

Ezeket az információkat eddig nem kommentálta egyik párt sem.

21:00

Fodor Gábor meg nem erősített információk szerint felajánlotta lemondását az SZDSZ székházában.

20:47

Tudósítónknak sikerült elkapnia egy rövid interjú erejéig Schmitt Pált. A jelenleg is EP-képviselőként dolgozó egykori olimpiai bajnok elmondta, hogy magasabb részvételi arányra számított, akár 40-45 százalékra is.



Schmitt azt is kifejtette a HírExtrának, hogy ez egyértelműen jelez egyfajta csalódottságot az EU-val szemben. Azt is elmondta, hogy az emberek többsége a kormány ellen voksolt (lásd a többi fideszes politikus nyilatkozatát is!), de ezt tudták előre, pont ezért a belpolitikai helyzetre építették a kampányukat.

Ráadásul Schmitt hozzátette: az ő baráti körében is van olyan ember, akinek fogalma sincs az Európai Unióról, hogy milyen munka folyik ott, tehát nem is lett volna értelme ezzel kampányolni.

Talán igaza is van. Ennyit egyelőre a Fidesztől.

20:45

Rövid helyzetjelentés az MSZP háza tájáról, ami szó szerint rövid lesz, mert konkrétan eltűntek az emberek. Tudósítónk elmondta, hogy hébe-hóba látni csak valakit, de amint megpróbálják őket megközelíteni az újságírók, azonnal eltűnnek a VIP részlegben. Ráadásul az MSZP szimpatizánsok is hiányoznak, jó, ha tízen jelen vannak. Úgy tűnik, nem érezték fontosnak, hogy eljöjjenek. Az üresedés ellenére, újságírónk megpróbál egy-két embert elkapni, hogy szóra bírja őket.

20:40

Újságírónk elkapta Dorogi Gyulát, aki az MSZP kampányarca volt a plakátokon. Mielőtt mindenki azt hinni, ő nem egy fizetett statiszta, hanem hús vér MSZP-s. Ezzel a szereplésével azt szerette volna bebizonyítani, hogy nem kell csüggedni, és kiábrándulni, hanem igenis küzdeni kell, és megmutatni, hogy itt vannak.

Dorogi öt jelöltöt vár, de hozzátette, hogy elkeseredni semmiképp sem szabad, mert az eredmény lesz az első lépés, egy pozitív irányba. Üzenet értéke lesz, hiszen 2002-ben is képesek voltak felállni egy sokkal mélyebb helyzetből.

Szerinte lehetett volna jobb is a kormánynak a válság kezelése. Viszont a kampányban mindent megtettek, időt, energiát ráfordítottak, az emberek száz százalékosan odatették magukat. Dorogi szerint az emberek megértették, hogy mit is szeretnének elérni.

20:38


Megérkezett a vezér, megérkezett Orbán Viktor a Fidesz eredményváró helyére! A pártelnök jó hangulatban volt, mi több mosolygott, viszont a sajtóval nem állt le beszélgetni, egyből a bennfenteseknek fenntartott, sajtómentes emeleti részre távozott.

Sajtótájékoztatóra csak tíz óra magasságában (után) számhatunk tőle.

Egyhangú döntéssel nyilvánította törvénysértőnek az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap esti ülésén azokat az automatizált telefonhívásokat, amelyek napközben a szavazáson való részvételre buzdítottak.

20:35

Megérkezett az SZDSZ-székházba Fodor Gábor, s még ő az SZDSZ elnöke! Újságírókkal nem állt szóba, így személyi kérdésekről sem beszélt.

Mi a helyzet az SZDSZ-nél?


Egy kis kudarc, egy kis SZDSZ: "Az EU-választás részvételi arányai az általa vártaknak megfelelőek" – mondta Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke a párt budapesti székházában újságíróknak, fél órával az urnazárás után.

Azt is mondta, hogy nem dönthet Fodor Gábor helyett abban a kérdésben, kinek kell lemondania. Mint mondta, ezt neki kell eldöntenie...

19:45

Kezd éledezni a Fidesz-KDNP: Navracsics Tibor is megszólalt. Hogy mit mondott? Amit lehetett sejteni akár két hónappal ezelőtt is… Plusz: nagyobb részvételre számított ő is, de persze az eső az oka…

EP-választás ez, avagy Ének az esőben?

Mellesleg Navra is elmondta azt, amit ilyenkor kell: ugyebár mekkora siker az, hogy Közép-Kelet-Európában nálunk volt a legmagasabb a részvétel. Szerinte ez azt jelenti, hogy ez egyfajta tiltakozó szavazás is volt – természetesen a most hatalmon lévők ellen.

Annyi biztos: Orbán Viktor még nem érkezett meg az eredményváró helyszínre.

19:30

Mint egy díva: megérkezett a Kongresszusi Központba Morvai Krisztina! Sajtósok és fotósok hada veszi rögtön körbe, és kíséri folyamatosan. Azt már most sejteni lehet: ő aligha marad le a Jobbik listavezetőjeként Brüsszelről.

19:29

Tudósítónk elmondta, hogy az MDF sajtósai, és a párt szimpatizánsai nagyon bizakodnak, reménykednek, izgatottan várják az esti eredményeket. Tízig viszont néma csend van, senki sem nyilatkozik, semmit sem lehet igazán tudni az MDF háza tájáról. A jelenlévők eszegetnek, iszogatnak, természetesen alkohol az nincsen felszolgálva, az eső pedig továbbra is esik.

19:11


Megszólalt a Jobbik. Szerintük valaki még délelőtt valaki meghackelte a Jobbik renszerét, és a nevükben sms-eket küldözgetett embereknek, szavazásra budzítva. Ezért a a Jobbik feljelentést tett, szólt az OVB-nek is. Később délután MSZP-s sms-ekek érkeztek telefonokra. Mindezt persze a Jobbik elítéli, elhatárolódik tőle, és szeretné megbüntetve látni a tetteseket.

Szíjjártó Péterék lényegében ugyanezt emelték ki a Fidesz sajttájon, azaz ők temérdek MSZP-s kampánysértésről kaptak hírt. Ők azonban hozzátették: Magyarország győzött, ugyanis a közép-európai térségben nálunk volt a legmagasabb a részvétel.

Vissza a Jobbikhoz: a párt eredményváró helyszínén Balczó Zoltán alelnök beszélt. Ő először is ostorozta a szakmai viták hiányát, szerinte így inkább az érzelmi támpont érvényesült a szakmai helyett. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy bejutás esetén a jobbikos delegáltak telljes erővel az EP képviselői munkájukkal kivánnak foglalkozni, de nem kívánnak kivonulni a magyar belpolitikából sem. Balczó azt is elmondta, hogy szerinte a a Jobbikos érzületű szavazók kilencven százaléka elment szavazni!

Századvég-Forsense: a Fidesz 17, az MSZP 4, a Jobbik pedig 1képviselőt juttat majd az EP-be. A Jobbiknál azonban nem tartják elképzelhetetlennek a két mandátumot sem.

19:10

Göncz Kinga a 36 százalékos részvételi arányról beszélt az MSZP sajtótájékoztatóján. Kicsit alacsonynak tartja ezt a számot, szerinte az emberek elutasították a választást, viszont a környező országokhoz, vagyis az EP választáshoz képest mégis jó ez az arány, ami elsőre tényleg alacsonynak tűnik. Szerinte öt év múlva már mindenki tudni fogja, hogy mit kell tennie, s miről is szól ez az EP választás. Úgy érzi, hogy a pártok vetélkedése eddig tartott, az MSZP szeretne együtt működni a többi párttal.



Nyakó István a Jobbik telefonos buzdítását méltatta, ami szerinte az egész ország területére kiterjedt. Egyértelmű volt a kampánycsend megsértése, és ezt az OVB is elismerte. Mivel az előre felvett telefonos üzenetekben egyértelműen a baloldal eltiprása volt a cél, ezért feljelentést is tettek.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását