2024. május 5. - Györgyi

"Becsülni és hasznosítani kell a kereszténységet"

Becsülni és hasznosítani kell a keresztény kultúrát, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy új hagyományok keletkezzenek és becsüljük a régit - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
2009. június 2. kedd 07:20 - HírExtra
A 15. alkalommal megrendezett karizmák ünnepén, amelyet Küldetés és testvéri közösség mottóval rendeztek meg az idén a bíboros rámutatott: a hagyományokra az embernek igénye van, mert "ha nincs szabályozottság az életben, sokkal nagyobb energiába kerül élni". Ezért van az egyházi kalendárium, amely az egyházi ünnepekre is felhívja a figyelmet.

A legsikeresebb programjaik évről évre megismétlődnek. Kiemelte ezek közül a gospel fesztivált, amely a múlt szombaton volt a West End City Centerben, és amelyen hívők és nem hívők egyaránt részt vettek. Fontos, hogy nem hívők is jelen voltak, mert ez alkalom volt a misszióra - tette hozzá.

Erdő Péter megjegyezte, hogy sikeres programjaiknak számít az utóbbi években a Szakrális Művészetek Hete és a Szent István Könyvhét, de ilyen az élő rózsafüzér zarándoklat is. Ez utóbbi "gyönyörű kezdeményezés", amelynek során egy nagy közösség együtt imádkozik Budapest városáért - tette hozzá.

Megemlítette, hogy a magyar kultúra szerves részét képezi a katolikus kultúra, amely megjelenik a legszebb XVI-XVII. századi nyelvi emlékekben éppúgy, mint egy tavaly bemutatott misztériumjátékban, amelynek forgatókönyvéül egy nagypénteki szentbeszéd szolgáltatott alapot. Ugyanígy a kistelepüléseken a templomok az anyagi kultúrához járulnak hozzá.

A következő időszak programjai közül a bíboros kiemelte: szombaton Kispesten egy szeretetmozgalmat indítanak hivatalosan útjára, amelynek szerte a világban már van tradíciója, és Magyarországon is hozzájárulhat a társadalom lelki megújulásához.
Június 13-án lesz a főegyházmegyében a papszentelés, a frissen felszentelt papokkal pedig júliusban ellátogatnak az ausztriai Güssingbe, ahol a boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László élt.

Nagy fontosságúnak nevezte a Mátraverebély-Szentkúton megtartandó szlovák-magyar imanapot is, ahol a két nemzet közötti békességért imádkoznak majd. Augusztus 20-án pedig a kölni érsek celebrál misét Szent István ünnepén.

Kitért arra is, hogy az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa Párizsban tartja soron következő ülését októberben, ahol az állam és az egyház kapcsolatáról lesz szó. Elmondása szerint a teremtett környezet védelméről is tanulniuk kell iskoláikban a diákoknak, ezért már a nyári hittanos táboraikban szót ejtenek majd ennek fontosságáról.

A pódiumbeszélgetés után Erdő Péter szentmisét tartott Máriremetén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását