2024. április 26. - Ervin

Az MDF nyakán a hurokkal már nem szimpatizál Gyurcsánnyal?

Konstruktív bizalmatlansági indítványt javasol az MDF Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen - jelentette be Dávid Ibolya, a párt elnöke a parlament hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában.
2009. március 9. hétfő 16:16 - HírExtra
Az SZDSZ szerint nincs itt az ideje a személyi találgatásoknak, a Fidesz pedig egy létéért küzdő párt kétségbeesett erőfeszítéséről beszél.

Dávid Ibolya közölte, hogy egy kérdőívet oszt ki a négy ellenzéki párt képviselői között. Szavai szerint ezzel azt akarják megtudni, hogy van-e 78 képviselő, aki kormányváltást akar, és van-e 194 olyan képviselő, aki valódi változást akar "ebben a mély válságban Magyarországon".

Kijelentette azt is, hogy az országot sodródni hagyó vezetőkkel szemben az MDF-nek van válságkezelő programja, látja a valós helyzetet, és azt is tudják, hogy az ország élére Bokros Lajos, a párt európai parlamenti listavezetője lenne a legalkalmasabb személy. Mint mondta, itt a lehetőség, hogy az Európa szerte ismert, hiteles szakember vezesse ki az országot a válságból.

Dávid Ibolya emlékeztetett arra, hogy a parlamentben az ellenzéki pártoknak van többségük.Az MDF elnöke szerint Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc sokat beszélt a saját közönségének, de nem történt semmi.A pártelnök közölte: úgy tűnik, az ország jelenlegi vezetői nem látják, mekkora a baj.

A kormány részéről nem érkezett válasz a felszólalásra.Almássy Kornél független képviselő, az MDF volt alelnöke az MTI-nek Dávid Ibolya kezdeményezését "újabb porhintésnek" nevezte, mellyel a pártelnök "el akarja terelni a figyelmet az MDF-ben zajló mély, morális és szerkezeti válságról".

Hozzátette: véleménye szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány elindításához az országos választmány döntése lett volna szükséges.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője újságíróknak azt mondta, hogy nem a személyi találgatásoknak van itt az ideje. Megjegyezte, kifejezetten rossznak tartaná, ha most újabb és újabb személyekben kezdenének el gondolkozni, mert ehelyett most programokkal, válságkezeléssel kellene foglalkozni.

Arra a kérdésre, hogy aláírják-e a Dávid Ibolya kérdőívét, azt mondta, hogy egyelőre nem tudja, pártja hogyan viszonyul ahhoz és ezt még meg fogják vitatni.

Kérdésre hozzátette, az SZDSZ is úgy gondolja, hogy nem elfogadhatóak a miniszterelnök elképzelései, de a Reformszövetség programja ott van az asztalon, és véleményük szerint arról akár már most is el lehetne kezdeni tárgyalni. Hozzátette, hogy ha törvény formájában rögzítenék a válság kezelésének lehetséges módozatait, akkor lehet gondolkozni azon, "hogy kell-e és milyen személyi konzekvenciákat levonni".

Megjegyezte, hogy véleménye szerint egy válság közepén ezt nem lehet fordítva csinálni.
"Nem arról van szó, hogy jöjjön egy újabb csodatevő személy, aki megoldja az összes problémát, hanem arról van szó, hogy van-e elég politikai erő arra, hogy változtassunk" - fogalmazott az ügyvivő.

Kérdésre elmondta, hogy Magyarországon egyszerre van jelen a világgazdasági válság, továbbá egy súlyos strukturális és egy bizalmi válság, amelyeket együtt kell kezelni, és az önmagában kevés, ha másképp hívják a miniszterelnököt.

Hozzátette, hogy a súlyos bizalmi és hitelességi probléma nehezíti a válság kezelését.
Navracsics Tibor (Fidesz) úgy fogalmazott, hogy "amikor a kamarillapolitika egy-egy újabb fordulataként kormányátalakítás vagy valamilyen konspiráció révén miniszterelnökcsere vetődik fel", a Fidesz különösen fontosnak tartja, hogy egy kormány csak a választók felhatalmazása alapján lépjen hivatalba.

A frakcióvezető szerint Dávid Ibolya jelenlegi javaslata jól mutatja "egy, a létéért küzdő párt kétségbeesett erőfeszítését, hogy valahogy a hatalom közelébe férkőzzön". Hozzátette, a Fidesz szerint ha kormányváltásra van szükség, akkor az új választás a megoldás.

Arra a kérdésre, hogy abban az esetben, ha Bokros Lajos és Gyurcsány Ferenc között kellene választani, a Fidesz nem akarna-e saját jelöltet állítani, azt mondta, hogy az ilyen "kanapépolitizálás" és a személyi ügyeknek a kulisszák mögötti rendezése nem méltó a magyar politikához.

Hozzátette, Dávid Ibolyának és Gyurcsány Ferencnek is kellően bátornak kellene lennie ahhoz, hogy inkább megkérdezzék a választókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását