2024. március 29. - Auguszta

Az MDF a kukába került: a két független nem segíti ki őket

A független képviselők közül ketten menthetnék meg csatlakozásukkal a megszűnés előtt álló MDF-frakciót, azonban Gyenesei István és Tóth András nem tárgyal a belépésről - derült ki az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatokból.
2009. március 9. hétfő 15:55 - HírExtra
Az öt független képviselő közül kettő csatlakozhatna a Csáky András kilépése miatt nehéz helyzetbe került MDF-frakcióhoz annak érdekében, hogy újra tízfős legyen, és ne szűnjön meg a képviselőcsoport. A házszabály szerint ugyanis, ha valaki úgy lesz független, hogy kilép egy frakcióból, akkor fél évig nem csatlakozhat másik képviselőcsoporthoz.

Ez a hat hónap nem járt még le az MDF-ből korábban kizárt Almássy Kornél, a frakcióból kilépett Vas János, valamint a Fideszből távozott Császár Antal esetében sem.

Így elvben csak a Fideszből még 2007 őszén kilépett Tóth András, valamint függetlenként parlamentbe jutott Gyenesei István önkormányzati miniszter jöhet szóba.
Tóth András ugyanakkor az MTI-nek azt mondta, hogy a parlamenti ciklusból hátralévő egy évben továbbra is független képviselőként akar dolgozni.

"Semmiféle megállapodásra nem vagyok hajlandó, nem megyek egyik frakcióhoz sem" - jelentette ki a politikus, aki azt üzente, hogy ne is keressék.

Gyenesei István az MTI-nek azt mondta: nem keresték meg az MDF-től, így nem is tárgyal velük az esetleges csatlakozásról.

Az MTI úgy tudja, hogy az önkormányzati miniszter esetleges csatlakozásával számolnak ugyan az MDF-ben, de ez megosztaná a pártot, és akár újabb kilépéseket generálhatna.
Gyenesei István tavaly októberben - amikor az MDF Vas János kilépése után hasonló helyzetben volt - ugyanerre a kérdésre az MTI-nek úgy válaszolt, hogy a vele kapcsolatos spekulációkra az adhat okot, hogy a 2006-os országgyűlés választásokon MDF nem indított ellene jelöltet, sőt támogatta őt egyéni körzetében. A politikus akkor is azt mondta, hogy nem keresték meg az MDF-ből, és nem is tárgyal velük.

Az MDF-frakció azért került a megszűnés szélére, mert jövő hétfőtől független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben Csáky András.

Csáky András az MDF-frakció hétfői ülése után az MTI kérdésére közölte: a frakció kérése volt, hogy csak jövő hétfői hatállyal lépjen ki a tízfős képviselőcsoportból.
A politikus vasárnap jelentette be, hogy kilép a Magyar Demokrata Fórumból, mert véleménye szerint az EP-lista szombati elfogadásával az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását