2024. április 29. - Péter

Egy hete maradt az MDF-nek

Ismét a megszűnés fenyegeti az MDF-frakciót, de jövő hét közepéig - hasonlóan a Vas János kilépése utáni helyzethez - még felvehetnek egy független képviselőt a frakcióba, amely így megint 10 fős lehet.
2009. március 9. hétfő 15:00 - HírExtra
Csáky András hétfőn közölte, hogy március 16-ával kilép az MDF parlamenti frakciójából. Egy nappal korábban jelentette be, hogy elhagyja a pártot, mert véleménye szerint az EP-lista szombati elfogadásával az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott.

Az MDF tavaly októberben került hasonló helyzetbe, amikor Vas János kilépett a képviselőcsoportból, és átült a függetlenek közé. (Ennek előzménye az volt, hogy a Tisztelet Társasága megszakította a 2006-ban kötött együttműködését az MDF-fel, ezért felszólították Vas Jánost, aki a szervezet képviseletében került be a képviselőcsoportba, hogy lépjen ki a frakcióból).

Vas János kilépésével akkor kilenc főre csökken az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen egy héttel korábban kizárták Almássy Kornélt, aki azóta szintén független képviselőként dolgozik a parlamentben.

A helyzetet úgy oldotta fel az MDF, hogy a képviselőcsoporthoz csatlakozott Lengyel Zoltán független, korábban fideszes képviselő. A politikus akkor azt mondta, nem vették meg, s hozzátette: az MDF-fel kötött megállapodása szerint szabad mandátummal rendelkezik, rá nem vonatkozik a frakciófegyelem, vagyis saját belátása szerint szavaz.
A házszabály szerint ha egy frakció létszáma 10 fő alá csökken, akkor megszűnik. Ezt a tényt a képviselőcsoport vezetőjének három napon belül kell bejelentenie az Országgyűlés elnökének. E szerint Herényi Károlynak a jövő hétfőhöz képest, amikor Csáky András távozik, további három napja lesz még a bejelentésre.

Azt viszont semmi nem zárja ki, hogy ez idő alatt újabb képviselőt vegyenek fel a frakcióba - ahogyan Vas János kilépése után is megtették. Ha ez így történne, akkor a frakció létszáma ismét elérhetné a tíz főt, vagyis mégsem szűnne meg.

Az MDF sokat veszít anyagilag, ha az Országgyűlésben megszűnik a frakciója.
A jelenlegi szabályok szerint a parlamenti frakciók létszám-foglalkoztatásra jogosultak, és működési keretet kapnak az Országgyűlés Hivatalától.

Parlamenti frakciónként 13 dolgozó bérét finanszírozza a hivatal, de a foglalkoztatottak száma nem lehet több a képviselőcsoport létszámánál, így az MDF-frakciónál 10 ember dolgozik az Országgyűlés finanszírozásában. Az MTI úgy tudja, ők átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek fejenként és átlagban.

A törvények szerint a parlamenti frakcióknak működési keret is jár. Az MDF - mint ellenzéki frakció - jelenleg 25 képviselő utáni alapdíjat, és mindegyik saját frakciótagja után az alapdíj 0,6 százalékát kapja. A képviselői alapdíj 231.900 forint, vagyis ez az összeg majdnem hétmillió forint.

A szabályok szerint független képviselőknél ugyanez az arány 0,75 százalék, vagyis ha - független képviselőkből álló csoportként - együtt maradna az MDF frakciója, miután a létszámuk 10 fő alá csökken, összesen nagyjából hét képviselőnyi alapdíjat kapnának egy hónapban a működésre.

A frakciónak a parlamentben és a képviselői irodaházban is vannak irodái, amelyeket valószínűleg szintén nem tarthatnak meg, ha megszűnik a képviselőcsoport.

Ha az MDF-frakció megszűnik, elvileg a parlamenti bizottsági helyeket is újra kellene osztani, és kérdés, hogy a demokrata fórumos képviselők megtarthatják-e tisztségeiket (Katona Kálmán például a környezetvédelmi bizottság elnöke).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását