2024. május 5. - Györgyi

Összecsapott az SZDSZ és a Jobbik a világhálón

Az EP választás hajrájában a pártok különféle kampányeszközöket vetnek be a szükséges szavazatok megszerzéséhez. Az SZDSZ például reklámfilmeket és internetes szavazást, a Jobbik pedig az SZDSZ-t.
2009. március 6. péntek 07:19 - Pásztor Balázs
Szavazás

Az internetes szavazásoknak gyakran komoly véleményformáló (és azt megmutató) ereje van, ráadásul a nép is szereti kifejteni a véleményét, így nem csak a politikai pártok honlapjai, hanem a hírportálok, blogok és fórumok is előszeretettel használják. Persze szokás ezt manipulálni a nagyobb nézettségszám mutatása érdekében (ilyenkor mondjuk minden szavazat 7-et ér), vagy a kedvezőtlen eredmény elkendőzése miatt (ekkor a szavazás lejártával magát a tényleges eredményt manipulálják), bár ez nem szép dolog. De ne rohanjunk ennyire előre.

Az SZDSZ nemrégen feldobott kezdőlapján egy szavazást: kilenc kérdésre kérte az olvasók válaszát, majd kitöltés után bejött a „200.001 szabad demokrata kell ahhoz, hogy ezek a kérdések ne kijelntések legyenek” - szöveg. A kérdések olyanok voltak, amik a liberális értékekkel - és gyakran a józan demokratikus gondolkodással - is ütköztek, ám majd mind aktuális társadalmi és politikai kérdőjelnek számított.

Pedzegettek olyan tömegverekedéseket okozó kérdéseket, mint a cigányok és a bűnözés kapcsolata, a zsidók helyzete vagy a melegek elfogadottsága. Felhozták az általuk folyton hangoztatott legális droghasználatot, a családon belüli erőszakot, és a nők társadalmi helyzetét is. Mivel a Jobbik riogatott a halálbüntetéssel és a határrevízióval, így azt is belevették - bár lehet nem kellett volna.

A Kuruc újra támad

A radikális jobboldal ugyanis nem hagyhatott lecsapatlanul egy ennyire magas labdát. A kuruc.info tömegfelhívást kezdeményezett: szavazzon mindeki úgy, ahogy egy jó magyarnak illik. Ez végleg beárnyékolta az SZDSZ szempontjából amúgy sem túl fényes képet, így szavazatukkal a legtöbb kérdésben pont az érték el, ami ellen készült az egész kis kampány.

Ugyanis a felhívás előtt a szavazók csupán egyötöde mondta azt, hogy a cigányok vérében nincs benne a bűnözés, míg ez az arány a kurucaktivitást követően lecsökkent 8 százalékra. Hasonló mértékű volt az erősödés és a végeredmény is a halálbüntetés engedélyezése terén. De a drogosok börtönbe küldése, a zsidókérdés és a határrevízió is ilyen sorsra jutott, csak ők meg tudtak tartani egy 20 százalék körüli ellenzést.

A melegek ellenzése tekintetében a szavazás 59:41-es állása jól tükrözte a hazai viszonyokat, a külföldi tőke kizavarása (amely mellesleg gazdasági elszigeteléshez és összeomláshoz vezetne) pedig 62:38-ra nyert. Egyedül a nők társadalmi helyzetének egyenlő megítélése és a családi erőszak ellenzése vált be az SZDSZ szándéka szerint az erősen jobboldali embereknél is (igaz it is becsúszott 34 és 21 százaléknyi ellenérv).

Pálfordulat

Az arányok így álltak, nem is nagyon változtak, a lezárásnál mégis egészen más eredmények lettek kiírva. A cigánykérdés például hirtelen 56:44-re módosult (amilyen még a kurucaktivitás előtt sem volt), és ezen kívül minden elmozdult addig, amíg az jött ki: a liberális szavazók vannak többségben. Ezt persze a kuruc lehozta, így az SZDSZ-nek csak egy öngólra futotta.

Hogy jön ide a Jobbik? Nos annyit beláthatunk, hogy a kuruc.info látogatói közt elsöprő többségben vannak az olyan emberek, akik az urnáknál a Jobbikra adnák szavazataikat. Így a Jobbiknak szinte nem is kell EP kampányt csinálnia - az SZDSZ megcsinálta azt helyette. Az tehát továbbra is erős kérdés marad , hogy van-e 200.001 szabad, demokrata szavazó, de az már nem kérdés, hogy van-e ugyanannyi jobbos, kuruc szavazó.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását