2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyurcsány és Orbán harca

Gyurcsány nem akar 2011-ig adót csökkenteni, Orbán meg már most is későnek tartaná. Ha a Fidesz kormányra kerülne, Orbán elmondása szerint azonnal adókat meg járulékokat csökkentene. Érthetetlen viselkedés ez mindkét politikustól. Ennyire nem értenek hozz
2009. január 23. péntek 13:39 - Pénzes Dávid
Nehéz eligazodni az adóreformon. Jobban mondva a politikusokon, akik ezt tálalják nekünk. Gyurcsány Ferenc kijelentéseit csak azért nem idézzük, mert az elmúlt két évben annyi mindent összehordott ez ügyben, hogy már senki sem igazodik ki rajta. Orbán Viktor ezzel szemben mániákusan ismételgeti az „adócsökkentés” varázsszót. Kinek van igaza?

Ahogy a válság ideért a költségvetés összeomlott. Újra volt szükség, amibe már nem férhetett bele az adó és/vagy járulékcsökkentés. Ezt könnyű volt megmagyarázni, hiszen ha válság van, akkor minden forintra szükség van, nem lehet felelőtlenül osztogatni. Mert az adócsökkentés ezt jelentené – legalábbis a kormányoldal szerint.

Az ellenzék ezzel szemben éppen azt állítja, csak ez lehet a megoldás a gazdaság élénkítésére. Valljuk be, az adócsökkentés mindig is a politikusok legkedveltebb jelszava volt. Ám ennél demagógabb és populistább kijelentés nem sok van a politikában. Főként akkor, ha nincs hatalmon az ezt kijelentő vezető, így mondhat bármit, beváltani nem kell az állításait.

Nincs semmi bizonyíték

Gyurcsány Ferenc
Az adószint mérséklése önmagában nem csodaszer, mert azzal egyidőben szükség volna a beruházások élénkítésére, az adóelkerülés kemény szankcionálására és egy szociális paktumra is, amely szerint a szociális kiadásokat - a nyugdíjakat leszámítva - a következő 7-8 évben reálértéken befagyasztják. Az adószint elhamarkodott csökkentése Gyurcsány Ferenc szerint csak szociális válság, vagy hiánynövelés árán lenne lehetséges. Márpedig ha Magyarországon akár csak egy százalékponttal nagyobb a hiány a tervezettnél, akkor a nemzetközi piacok brutálisan megbüntetnék érte az országot - fogalmazott a miniszterelnök.
Jó lenne bizonyítékokat találni arra, kinek van igaza. Mert elképzelhető, hogy Gyurcsány Ferenc valóban az ország érdekeit védi, azért nem fog bele adócsökkentésbe. Lehet, hogy mint felelős vezető, tudja, mit okozna egy ilyen lépés.

Első körben nyilvánvaló, hogy egy általa 2008 szeptemberében meghirdetett 1000 milliárdos adócsökkentés csak akkor működhetne, ha legalább a nagy részére meglenne a fedezet. Vagyis, ha ennyivel kevesebb adóbevételhez jut az ország, azt máshonnan pótolni kell, hogy ne legyen kiugróan magas a költségvetés hiánya, vagy ne kerüljön elérhető közelségbe az államcsőd.

Bakihegyek

Ezzel csak az a gond, hogy a Gyurcsány-kormány(ok) szakmailag eddig sem teljesítettek túl jól. Olyan egetverő bakikat követtek el, hogy lassan már kész röhej tárgya Magyarország. Egyedül a válságkezelésben tudták összekapni magukat. Ám ez a kezelés sem lehetett igazán tökéletes: Dominique Strauss-Kahn, az IMF elnöke bizonyosan nem baráti látogatásra érkezett hirtelen Gyurcsány Ferenchez a múlt héten.

Nem beszélve arról a paradoxonról, hogy ha egy adott módon gondolkozó ember problémát okoz, ugyanavval a gondolatmenettel nem lehet azokat megoldani. Hogyan várhatnánk hát megoldást olyanoktól, akik ide juttatták az országot? Nem csak gyakorlatilag, de elméletileg is lehetetlen.

A másik oldal hülyesége

Orbán Viktor
Én Magyarország számára nem látok más utat, mint az adócsökkentés" Külföldi példaként Szlovákiát és Romániát említette, a két szomszédos országban a közterhek radikális enyhítése után fél évvel megnőtt az állami adóbevétel. Rámutatott: „Magyarországnak is van két példája. A Horn-kormány a vállalati nyereségadót 5 százalékkal csökkentette és egy éven belül több volt a bevétele, és a mi kormányunk is egyharmadával csökkentette a TB-járulékot és egy éven belül több volt a bevétel.
Orbán Viktor adócsökkentési kijelentései legalább ennyire izgalmasak. Persze ellenzéki politikusként szinte kötelező ezt mondania. Ám az esztelen adócsökkentés biztos tragédiát jelentene az országnak. A legutóbbi kijelentése éppen azért érdemel nagyobb figyelmet, mert jóval árnyaltabban fogalmazott.

Azt mondta, az általa felvetett példák (lásd keretes szöveg) „mind konszolidáltnak tekinthető időszakokban történtek. Most pedig krízis van. Valóban komoly kérdés, hogy krízis-körülmények között mennyi az átváltási idő az adócsökkentés mennyi időn belül térül meg. Ezt ma senki nem tudja. De én azt állítom, nincsen más út előre, csak ez az egyetlen út."

A buta vagy a hülye kell?

Ezzel végre kimondatott, fogalma sincs mi történne, ha egy hirtelen adócsökkentést vezetne be az ország. Ez pedig legalább annyira félelmetes számunkra, mint a gyurcsányi dilettantizmus. Ha szeretnénk leegyszerűsíteni a kérdést, akkor a közül kell választanunk, hogy egy szakmailag alkalmatlan, vagy egy meggondolatlan, forrófejű ember vezesse Magyarországot?

Még belegondolni is szörnyű, hogy ez a két lehetőségünk van… azaz nem egészen. Mert ha nagyon rosszra fordulnának a dolgok, akkor az IMF majd mindent megold. Csak akkor meg a függetlenségünk veszik el örök időkre. Bárhogy lesz is, aligha fohászkodhatunk máshova, mint a feljebbvalóhoz: Isten óvjon minket!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását