2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány csereberélne

Gyurcsány Ferenc jelenleg Ománban és Katarban próbál nyélbe ütni olyan üzletet, amelytől az energiafüggőségünk enyhítését reméli. Ha sikerrel jár, hamarosan cseppfolyós gáz érkezhet hazánkba, cserébe mi jó minőségű élelmet adnánk a két arab országnak.
2009. január 22. csütörtök 19:29 - Pénzes Dávid
Ukrán-orosz viszony
A két ország politikai ambícióit tekintve jó néhányszor előfordulhat, hogy a gázcsapokkal való játék lesz az eredménye az ellentétek kiéleződésének. Az ukránok orosz-ellenessége, és nemzettudatának egyre erősebbé válása, valamint a NATO-val és az EU-val való kacérkodás egyre távolabb viszi a baráti egymás mellett élést. Másik oldalon pedig ott van az orosz világhatalmi ambíció, ami szeretné a saját befolyási övezetébe egyértelműen bevonni Ukrajnát.
Sajnos nem lehet eleget beszélni a földgáz-helyzetről. Az elmúlt hetek bebizonyították: ha az oroszok és az ukránok egymás tyúkszemére akarnak lépni, akkor azt a gáz segítségével teszik. Ennek pedig mi isszuk meg a levét. Új útvonalakat, alternatív energiaforrásokat kell találnunk, hogy csökkentsük a függőségünket e két ország politikai viszonyától.

Ezért kezd tapogatózni most Gyurcsány Ferenc olyan országok felé, akik elég földgázzal rendelkeznek. A miniszterelnök jelenleg az arab világban keresgél. Omán és Katar a kiszemelt partner. Mindkét ország az Arab-félszigeten fekszik, és komoly földgáztartalékokkal rendelkezik. A gond csak az, hogy onnan nem indulnak olyan csővezetékek, amik elérnének minket. Így merült fel az ötlet a cseppfolyós gáz beszerzésére.

Már épül

Ennek technológiai részleteiről elég annyit tudni, hogy 600 m3 gázból 1 m3 cseppfolyós gáz alakítható. A szállítását tartályhajókkal oldják meg. A felhasználáshoz természetesen újra vissza kell alakítani, amihez szükség van egy fogadó állomásra, ahol tárolni lehet, illetve be lehet juttatni a csővezetékrendszerbe. Ez a megoldás akkor térülhet meg, ha a cseppfolyós gázt több mint háromezer kilométerről szállítják.

Gyurcsány ötlete azért működhet, mert az adriai Krk szigetén éppen ilyen terminált szeretne kiépíteni négy energetikai vállalat (a német E.on, az osztrák OMV, a francia Total, és a szlovén Geoplin). A tervek szerint 2014-ben el is kezdené működését. A miniszterelnök ezért joggal számíthat arra, hogy a mi cseppfolyós földgázunk is ide érkezne, innen pedig csővezetéken juthatna az országba.

Barter-partner

Gyurcsány ománi és katari tárgyalásainak másik új felvetése az "élelemért energiát” szlogen. Erről egyelőre csak puhatolódzó tárgyalások folynak, de nem elképzelhetetlen, hogy nemsokára megszületnek a konkrét tervek. Ezek szerint Omán illetve Katar is érdeklődést mutat arra, hogy földterületeket béreljen hazánkban, ahol élelmiszertermelést folytatna. A terményekért cserébe kőolajat illetve földgázt adna.

Mivel e két arab ország termőföldekben nem mondható gazdagnak, komoly élelmiszer-importra szorul. A magyar élelem kiváló minősége pedig alkalmas ara, hogy barterüzlet keretében felajánljuk cserébe azért, amiből meg nekik van.

Házhoz jöhetne

A cseppfolyós állapotban szállított gáz még akár arra is alkalmas lehet, hogy egyenesen érkezzen Magyarországra, a Dunán. Ehhez azonban komolyabb beruházások kellenek és a Népszabadság információi szerint az Energiaügyi Minisztérium egyelőre nem tervez ilyet.

A cseppfolyós arab földgáz ötlete mellett semmiféle olyan információ nem látott napvilágot, hogy akár a Déli áramlat akár Nabucco-vezeték terve lekerülne a napirendről. Jól felfogott érdekünk, hogy minél több útvonalat, minél több beszerzési lehetőséget építsünk ki, illetve minél jobban nyissunk az alternatív ún. megújuló energiaforrásuk irányába.

A kormányfő arab országokkal való kapcsolatépítése csak egy, de fontos lépés a jövő energiabiztonságának megteremtéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását