2024. április 27. - Zita

Pénzhiány miatt zárt be az uszoda

Bezárták a négy éve átadott városi uszodát Bátonyterenyén, mert az önkormányzat nem tudja finanszírozni a létesítmény veszteségét és működési költségeit - közölte az MTI-vel a Nógrád megyei város polgármestere.
2009. január 20. kedd 16:22 - Hírextra
Lavajné Dóka Éva (MSZP) elmondta: a városvezetés legfontosabb feladata, hogy megőrizze Bátonyterenye működőképességét, és elkerülje a csődhelyzetet, illetve azt, hogy csődbiztost nevezzenek ki a város élére.

Az uszodát májusig zárták be, de ez csak a szükséges intézkedések egyike - tette hozzá.
A polgármester közölte: idén 2,3 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodnak, és azon dolgoznak, hogy a 600 milliós hiányt 300 millióra szorítsák le.

Az emiatt kidolgozott programcsomag két központi eleme az uszoda bezárása és a Gyürky-Solymossykastély hasznosítása, esetleg eladása.

Mindkét döntés ellen tiltakozik egyébként az ellenzéki Fidesz. Horváth Tibor önkormányzati frakcióvezető és Nagy-Majdon József városi elnök ezzel kapcsolatban közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben hibás döntésnek nevezik a kastély eladását, mivel korábban hasznosításról volt szó, és bizonytalannak látják az uszoda jövőjét. Utóbbi létesítményről egyébként ők is elismerik, hogy "csődközeli helyzetbe sodorta Bátonyterenyét".

A polgármester a továbbiakban elmondta: az uszodára befektetőt keresnek, aki átvenné az üzemeltetést, és a város csak a hitelt törlesztené. Az uszodát a "Beruházás a 21. századi iskolába" program keretében építették úgy, hogy 2006-tól törlesztik a 10 éves futamidejű hitelt, évi 40 millió forintot. Emellett azonban évi 80 milliós veszteséget termel az uszoda.

Ezt egy 22,2 százalékos munkanélküliséggel küzdő város nem engedheti meg magának - fogalmazott a polgármester.

A város legfőbb nevezetességére, az 1790 körül épített késő barokk stílusú Gyürky-Solymossy-kastélyra és 13 hektáros parkjára szintén befektetőt keres az önkormányzat, és tárgyalnak is egy ajánlattevővel, aki négycsillagos wellnes szállodát alakítana ki. A polgármester szerint nem lehet csodálkozni azon, ha egy ilyen befektető esetleg az ingatlan tulajdonjogára is igényt tart.

Megjegyezte azt is, hogy a kihasználatlan műemléki épületre és a parkgondozásra évi 30 milliót költenek.

Lavajné Dóka Éva ismertetése szerint az elkerülhetetlen intézkedések között szerepel még többek között az idegenforgalmi adó bevezetése, a szorospataki üdülők és a tábor bezárása, a művelődési központ átszervezése, és a helyi buszközlekedés felülvizsgálata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását