2024. május 2. - Zsigmond

A Bëlga zárta a házat

A Bëlga zenekar koncertjével zárta szezonját a Párizsi és a Brüsszeli Magyar Intézet; a két kulturális központ a Sziget fesztivállal közösen kérte fel a magyar hip-hop "fenegyerekeit" az évad utolsó programjára.
2008. december 17. szerda 11:56 - Hírextra
A másfél órás koncerteken zömében magyar közönség táncolta és énekelte végig a fekete csíkos fehér öltönyben, hasonló sapkában és napszemüvegben szövegelő Bauxittal, Még5lövéssel és Tokyóval a számokat. A zenét teremtő DJ Titusz Tilos rádiósként már korábban kevert zenét Párizsban, egy hónapig a Batofar koncerthajón, de a Bëlgával együtt most először lépett fel a francia és a belga fővárosban.

A producer a kedd esti párizsi koncert után az MTI-nek elmondta: a vártnál sokkal jobban sikerült mindkét buli, ugyanis a csapat elvileg jobban szeret klubokban szabadabban játszani, ahol általában jobban elengedik magukat az emberek, mint a magyar intézetek "sterilebb művházas" körülményei között. "Ehhez képest, tökéletes volt minden, egyszerű hangulatos bulik voltak, ahol lazán mentek a dolgok" - tette hozzá DJ Titusz. A Be:lga Brüsszelben hétfőn szórakoztatta a közönséget.

A Be:lga tíz évvel ezelőtt alakult a Tan Kapuja Buddhista Főiskola három hallgatójából, akik a Tilos Rádió egyik műsorában találtak egymásra és a bëlgás stílusra, amelynek zenei alapjait a feltörekvő producer, DJ Titusz teremtette meg. Bauxit, Még5lövés és Tokyo azóta is szövegel, Titusz a zenéért felel (Sickratman és Lord Cursor időközben távozott). Az első lemez a mindent elsöprő Nemzeti hip-hoppal 2002-ben jelent meg, azóta még három stúdiólemezt készítettek. A Be:lga legközelebb szilveszterkor a Margitszigeten, a Holdudvarban lép fel.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) közlése szerint 2008 második féléve sikeres időszak volt a kulturális képviselet számára, ugyanis a novemberben megnyílt Vasarely Galéria és a Kertész Szalon, valamint a több száz kötettel bővült könyvtár közönségbaráttá tételével növekedett a látogatók száma. Havonta 1600-1900-an látogatták a PMI rendezvényeit, a 2007 szeptemberében megújított honlapra (www.instituthongrois.fr) pedig az elmúlt évben több mint 40 ezren kattintottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását