2024. május 17. - Paszkál

Lorin Maazel a Symphonica Toscaninit vezényli

Először lép fel Magyarországon a két éve alakult torinói Symphonica Toscanini zenekar; a fiatal muzsikusokból álló együttest a világhírű karmester, Lorin Maazel vezényli pénteken a Művészetek Palotájában.
2008. december 15. hétfő 11:10 - Hírextra
Lorin Maazel két éven belül harmadszor lép föl a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: a New York-i és a Bécsi Filharmonikusok után a Symphonica Toscanini élén egy Beethoven- és egy Brahms-szimfóniát vezényel - közölték a szervezők az MTI-vel.

A zenekarban játszó mintegy 100 fiatal - zömmel olasz, de a világ más tájait is képviselő - muzsikusból álló zenekar hangversenye egy nemzetközi turné része, amely az olasz külügyminisztérium támogatásával jött létre. A turné szerdán a salernói Verdi Színházban kezdődik, középső állomása Budapest, majd Moszkvában fejeződik be december 21-én, vasárnap.

Lorin Maazel 2006-ban 200 virtuóz ifjú muzsikust hallgatott meg, közülük választotta ki a feledhetetlen karmester, Arturo Toscanini nevét viselő zenekar tagjait. Májusban alakult meg az együttes, amelynek felkérésére zeneigazgatójuk lett. Az új zenekar már 2006 júniusában egy jelentős nemzetközi eseményen, a világ szimfonikus zenekarainak fesztiválján bemutatkozott Moszkvában.

2007-ben névadójuk halálának 50., születésének 140. évfordulója alkalmából világszerte több hangversenyt adtak, felléptek például a Metropolitan Opera megemlékezésén is. Turnéztak az Egyesült Államokban, Marokkóban, Japánban, Dél-Amerikában és Izraelben, Rómában sorozat keretében szólaltatták meg Beethoven összes szimfóniáját. 2008-ban Spanyolországban és Olaszországban turnéztak.

Lorin Maazel hegedűs csodagyerekként indult, de 9 és 15 éves kora között már a legtöbb vezető amerikai zenekart vezényelte. 11 éves volt, amikor Toscanini meghívására az NBC Szimfonikus Zenekar élére állhatott, a New York-i Filharmonikusokkal pedig 12 éves korában mutatkozott be. Zeneigazgatóként dolgozott a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekaránál és a Pittsburghi

Szimfonikusoknál, volt a bécsi opera főigazgatója és vezető karmestere, vezette a clevelandi zenekart, művészeti igazgatóként és vezető karmesterként működött a berlini operánál, 2002-től a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatója. Napjainkig több mint százötven zenekar élén ötezernél több koncertet és operaelőadást vezényelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását