2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kurtág György is fellép

A legendás zeneszerző, Kurtág György is fellép első New York-i útján 2009 januárjában a Carnegie Hallban a magyar zene ünnepén - olvasható a rangos intézmény keddi közleményében. Az előadóművészeti központ kiemelte: a fellépők között van mások mellett Fis
2008. december 16. kedd 21:35 - Hírextra
A 2009-es amerikai magyar kulturális évad hivatalosan a Magyar ünnep című kéthetes koncertsorozattal kezdődik a New York-i Carnegie Hallban, ahol magyar zeneszerzők és előadóművészek szerepelnek nagy ívű műsorral - tájékoztatta korábban az MTI-t a főszervező New York-i Magyar Kulturális Intézet.

A Carnegie Hallban január 24. és február 14. között tartandó eseménysorozaton vezető művészek tolmácsolásában állítják reflektorfénybe a magyar népzenét, kamarazenét, továbbá szimfonikus és kortárs zenét.

A közlemény szerint Kurtág György, a neves zeneszerző, pedagógus és zongoraművész nyolc napot tölt New Yorkban első útja alkalmából. Hagyományos népzenét ad elő Roby Lakatos cigány hegedűművész és Palya Bea énekes; népi ihletésű szimfonikus darabokat és tradicionális cigány népzenét játszik a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar idősebb és ifjabb Lendvay József hegedűművészekkel, valamint Ökrös Oszkár cimbalmossal, ezenkívül hallhatók lesznek Eötvös Péter zeneszerző munkái. Ugyancsak elhangzik Joseph Haydn mesterműve, a Teremtés oratórium.

Mint a Carnegie Hall kiemelte, a koncerteket és programokat a Csordultig magyar című művészeti és kulturális fesztivál keretében rendezik meg, amelynek jövő évben a város kulturális intézményei adnak otthont.

A Carnegie Hallban a magyar zene ünnepe január 24-én veszi kezdetét a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar előadásával. Január 27-én lép fel Roby Lakatos és január 29-én Eötvös Péter. Kurtág György január 31-én és február 1-jén is szerepel, utóbbi napon feleségével, Kurtág Márta zongoristával közösen. Palya Bea mezzoszoprán énekes, aki "új hang a nemzetközi zene színpadán", január 30-án mutatkozik be; szólókoncertjén magyar és cigány népdalok, valamint más kultúrák jazz- és popzenei elemeinek keveréke hangzik el. A Magyar ünnep koncertsorozat február 14-én fejeződik be, amikor Helmuth Rilling vezényletével az Orchestra of St. Luke és a Carnegie Hall fesztiválkórusa előadja Haydn Teremtését - olvasható a New York-i intézmény ismertetőjében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását