2024. április 20. - Tivadar

Pendrive-on az album

Valami újat szerettünk volna adni rajongóinknak; a Be:lga zenekarnak is igazodnia kell a nemzetközi trendekhez - mondta DJ Titusz, a csapat producere az MTI-nek annak kapcsán, hogy az új Be:lga-album nem hagyományos kiszerelésben, hanem mp3 formátumban pe
2008. november 30. vasárnap 12:25 - Hírextra
Először GPS-en (globális helymeghatározó rendszeren) akarták kiadni koncertfelvételeiket, de az túl bonyolult lett volna és túl sokba is került volna - idézte fel a Be:lga Élő című kiadványa kapcsán Titusz. A Be:lga a hazai hip-hop szcéna egyik oda nem illő alakja. Az amerikai hip-hop hagyományokat követők árulónak tartják őket, ők viszont ezzel nem foglalkoznak, viszont szellemes és nagyon népszerű, zömében hip-hop alapú számokat gyártanak.

A Be:lga tíz évvel ezelőtt alakult a Tan Kapuja Buddhista Főiskola három hallgatójából, akik a Tilos Rádió egyik műsorában találtak egymásra és a be:lgás stílusra, amelynek zenei alapjait a feltörekvő producer, DJ Titusz teremtette meg. Bauxit, Még5lövés és Tokyo azóta is szövegel, Titusz a zenét csinálja (Sickratman és Lord Cursor időközben távozott). Az első lemez a mindent elsöprő Nemzeti hip-hoppal 2002-ben jelent meg, azóta még három stúdiólemezt készítettek.

Titusz az MTI-nek azt mondta, Magyarországon is fel kell készülni arra, hogy a CD-k előbb-utóbb meg fognak szűnni és helyettük valami más fog elterjedni. Fontos szempontnak nevezte, hogy a pendrive-ok ára az utóbbi időszakban jóval alacsonyabb lett, ma már annyiba kerül, mint egy CD-album, ráadásul sokkal több fér rá.

A pendrive-on két órányi Be:lga-koncert hallható, amit több fellépésen rögzítettek a Zigilemez tavalyi megjelenése óta, többek között a Petőfi Csarnokban és a Zöld Pardonban. Az adattárolón található dalok között valamennyi nagy Be:lga-sláger (Mit parodizálsz, Kalauz, Új világ, Az a baj, Gépkocsi, Nemzeti hip-hop) élő változata rajta van. A vásárló ehhez kap még egy 48 oldalas fotóalbumot is.
Titusz közölte: valamikor lesz új Be:lga-stúdióalbum is, de a dalok még "embrionális" állapotban vannak.

"Már dolgozom az alapokon, persze az is lehet, hogy ezekből nem csak Be:lga-dalok születnek" - mondta annak kapcsán, hogy nemrég megjelent a Carbonfools új lemeze is CD-n. Ezt a formációt - 2000 óta létezik, Titusz mellett Tóth Szabolcs szitárművész volt az alapító tag - az elektronikus alapok és az élő hangszeres muzsika fúziója határozza meg. A Be:lga Élő című felvételt az 1G kiadó jelentette meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását