2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A tetőterasz mozi után jövőre Vasarely Galéria nyílik a Párizsi Magyar Intézetben

Idén az épület tetőteraszán megnyílt különleges technikájú mozival, az úgynevezett "Silent Cinemával" bővítette programkínálatát a Párizsi Magyar Intézet (PMI), ősszel pedig egy Vasarely-tárlat megnyitását tervezi Derdák András igazgató.
2008. július 22. kedd 22:05 - Hírextra

Az elmúlt egy hónapban három alkalommal működött a szabadtéri némamozi a PMI 150 négyzetméteres tetőteraszán. A módszer lényege, hogy a vászonra vetített film hangját a nézők egy-egy fülhallgatóval hallgatják, így a szabadtéri mozizás a környék lakóinak zavarása nélkül válhat valóra Párizs szívében, a Luxembourg-kert tövében található épület tetején.


Eddig a BuSho, a Budapest Short Filmfesztivál, azaz budapesti rövidfilm-fesztivál alkotásai közül 21 művet, valamint Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentumfilmjét, Pálfi György első játékfilmjét, a Hukklét és Antal Nimród Kontroll című alkotását vetítette a PMI a péntek esténként sötétedés után, 11-kor kezdődő némamozi sorozatában.


Derdák András tervei között szerepel egy nemzetközi művészmozi beindítása is: a PMI épületére átalakítások várnak, s az alagsori vetítőteremből egy ötven férőhelyes, kényelmes, retró hangulatú, Franciaországban bejegyzett mozi lesz. A cél, hogy az eddig filmklubként működő helyiség egy magyar filmeket is bemutató új artmozivá nője ki magát, s négy, Párizsban működő közép-európai kulturális intézet; a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar (a visegrádi országok) a saját filmjeit tűzze majd műsorra a rendszeres vetítéseken. A tervek szerint az állandó mozi az év második felében indulhat.


Az átalakítások során a könyvtár első emeleti helyiségéből egykori funkciójának megfelelően újra kiállítóterem lesz: itt nyílik majd meg a Vasarely Galéria. A könyvtár ezzel párhuzamosan átköltözik a földszinten található kisebbik kiállítóterembe, amely felveszi az André Kertész Galéria nevet, és ahol kávézásra is alkalmas olvasósarok is a látogatók rendelkezésére áll majd - tájékoztatta az MTI-t Derdák András.


A Vasarely Galéria az op-art atyjának harminc tablójából összeállított retrospektív tárlattal nyitja majd meg kapuit.


A nemzetközi kiállítás-sorozat koncepcióját a pécsi Janus Pannonius Múzeum Vasarely-gyűjteményéből válogatva a művész unokája, Pierre Vasarely az írországi Donegal County Councillal (Donegal Megyei Tanács) együtt dolgozta ki. A tárlat kulcsgondolata Vasarely élete és munkássága, utalásokkal szülőhelyére, Pécsre, valamint Magyarországra. Írországban két, egymással szorosan összefüggő kiállítás nyílt meg, a retrospektív tárlat a franciaországi Aix-en-Provence-ba utazik tovább, majd Pécsett is látható lesz.


A galériák további kiállításait nem a PMI fogja szervezni, hanem az igazgató pályázatot kíván kiírni fiatal képzőművészeti kurátoroknak a tárlatok összeállítására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását