2024. május 7. - Gizella

Kelendő klasszikusok

zemélyesen és telefonon is vásároltak külföldiek pénteken a késő estébe nyúló MissionArt árverésen, miközben igen sok vételi megbízást is teljesített az aukciós ház.
2008. december 6. szombat 13:59 - Hírextra
Egy angol házaspár vette meg az ismeretlen festőnek tulajdonított fiúportrét, a telefonban is angolul licitáltak egy Pirk János olajképre. Kóber Leó, a méltatlanul elfeledett grafikus, karikaturista és festő női portréját 70 ezer forintról félmillióra licitálták. Végül a nagybányai múzeum vitte el a nagybányai Hollósy iskolát megjárt festő érzékeny vásznát.

A legmagasabb leütést egy korai Rippl-Rónai József olajkép érte el, midőn 9,5 millió forinton koppant a kalapács az Öregasszony ibolyával című festményért. Egy másik Rippl-Rónai alkotás, egy akvarellel színezett litográfiai lap a Les Vierges sorozatból, 550 ezer forintról 900 ezerre emelkedett.

Az egykor Rippl-Rónai József gyűjteményéből származó grafikát, Pierre Bonnard szignált, litografált lapját 1,4 millió forintért szerezte meg egy gyűjtő.

Scheiber Hugó pasztell önarcképe nem véletlenül került az aukciós katalógus címlapjára. A karakteres portré 1,9 millió forintért kelt el.

Ugyanilyen összeget adtak Kádár Béla Háború című akvarelljéért is.

Gross-Bettelheim Jolán konstruktív-expresszionisztikus Hadiüzem című litográfiájára sokan pályáztak, így 460 ezer forintos kikiáltási árát 1,6 millió forintra emelték.

A holokausztban elhunyt, francia iskolázottságú, nagyváradi festő, Tibor Ernő erőteljes naturalizmussal festett, 1910-re datált párizsi utcarészletéért 1,9 millió forintot adtak. További, kikötő részleteket ábrázoló festményeit 460, illetve 480 ezer forintra licitálták.

Az 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, s ott jelentős sikereket elért Lindenfeld Emil New York című munkájáért megadták az 1,1 millió forintot.

Boldizsár István nagyméretű, impresszionisztikus fekvő aktját 1,2 millió forintról éppen a duplájára, 2,4 millió forintra licitálták. A Nagybányán, Münchenben, Párizsban tanult Halász Hradil Elemér 1907 körüli fiúportréja 360 ezer forintról indult és meg sem állt 1,7 millió forintig.

A nagybányai vonulat, a korai korszak és a posztnagybányaiak, a neósok ezen az árverésen is népszerűek voltak: Jándi Dávid tájképei a kikiáltási ár duplájáért, 240 és 650 ezer forintért keltek el. Jól vitték Paál Albert, Ziffer Sándor, Balla Béla, Kántor Andor, Agrikola Lídia munkáit.

A kortársak iránt szolid érdeklődés mutatkozott. Csak Bak Imre és Altorjai János kompozíciói értek el a milliós sávig. Több kortárs festményt kikiáltási áron vittek el, még több pedig nem talált vevőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását