2024. május 7. - Gizella

Jubileumi árverés

Az első két nap a festményeké a Nagyházi Galéria 150., jubileumi árverésén. A régi mesterek művei és a 19., majd a 20. századi festmények kerülnek kalapács alá december 9-én és 10-én. 11-én, a harmadik napon a művészeti tárgyakat és végül december 12-én a
2008. november 30. vasárnap 19:03 - Hírextra
A monstre kiállítás majd ezerhatszáz tétele már megtekinthető a galéria Balaton utcai termeiben.
A négynapos aukciósorozat a régi európai és 18-19. századi magyar mesterek műveivel indít metszetekkel, rajzokkal, olajképekkel, faszobrokkal a 15-18. századból, itáliai, német, holland, francia, németalföldi, flamand, spanyol mesterektől.

Tájak, mitológiai jelenetek, bibliai témák, valamint nagyhatású művészek, Rubens, Raffaello, Rembrandt, Brueghel, Horemans, Bassano ismert képeinek korabeli vagy nem sokkal későbbi másolatai. Szinte minden második darab millió forint feletti kikiáltási árat kapott, és csak mutatóba van százezer forint körüli tétel ebben a körben.

Zichy Mihály látomásos művészetének első jelentős műve, a Boszorkánykonyha, nyolcvanéves lappangás után a Nemzeti Galéria tavalyi, Zichy Mihály, a rajzoló fejedelem kiállításán tűnt fel. Most, mint a négynapos aukció legdrágább tétele találhat új tulajdonosára, 20 millió forintos kikiáltási árról indulva.

A további legdrágábbak közé a 10 millió forintot közelítő korai holland, bolognai, spanyol művek tartoznak, több közülük védett. Mint Nicolaes Maes 1675 körül festett természeti környezetbe helyezett kislány portréja, amely korábban a Léderer gyűjtemény dísze volt (8,5 millió forint). Lucas van Uden 17. századi antwerpeni művész Táj pásztorokkal, a völgyben kastéllyal című képe pedig a Karátsonyi gyűjteményben volt mindaddig, míg a tulajdonos halála miatt el nem árverezték.

A védett kép kikiáltási ára 7,5 millió forint. Ilyen áron kínálják a 17. század második felében alkotó bolognai festő Assisi Szent Ferenc stigmatizációját, 7 millióért egy spanyol festő Őrangyal a rábízott gyermekkel című vásznát, amely a gyűjteményi pecsét tanúsága szerint II. Ferdinánd nápolyi - szicíliai király tulajdonát képezte.

Ebbe a körbe illeszkedik egy budapesti magángyűjtemény ötventételes kollekciója, benne Ujházy Ferenc védett életképével (5,5 millió forint), Kern Herman ugyancsak védett szalonképével (5 millió forint), valamint idős Markó Károly, Molnár József, Bőhm Pál, Révész Imre és más, több milliót kóstáló művekkel. Ennek a gyűjteménynek a része Clodion (Claude Michel) 18. századi francia szobrász féltucatnyi finoman dekoratív bronzszobra. A faunokat, nimfákat, szatírokat, bacchanáliát ábrázoló darabok 1,2 és 2, 2 millió forint közé vannak árazva.

Háromszázhúsz tételt tesz ki a 19. századvégi, 20. századi magyar festményanyag. A legnépszerűbbek közül Mednyánszky László négy olajképével (12 és 1,1 millió forint között) és több grafikájával indul a sor. Csók István Pihenő sokác menyecskéjének 8,5 millió forint a kikiáltási ára. A keleti színpompában tündöklő Tornai Gyula kép, a Zsuzsanna, 5 millió forintot ér. Rippl-Rónai József négy festménnyel van képviselve, egy egész alakos temperával és olajjal festett női portréval (18 millió forint), két pasztell tájképpel (4,8 és 1,6 millió forint), valamint a sokáig rejtőzködő Ivó társaság című kompozícióval(1,8 millió forint).

Szőnyi István, Iványi Grünwald Béla, Medveczky Jenő, Tóth Menyhért, Kádár Béla, Scheiber Hugó képei a magasabb árakat képviselik. A változatos anyagból két-háromszázezer forintért is sokféle stílusú és festői felfogású műveket találhat magának az érdeklődő. Válogathat az alföldiek, a nagybányaiak, a kecskeméti művésztelepiek, a Szolnokhoz, Szentendréhez, Pécshez, vagy éppen Gödöllőhöz kapcsolódó művek közül.

A műtárgyak címszóval meghirdetett aukciós napon ókori tárgyakkal indul az árverés. Az időszámítás előtti daraboktól az első századokból való kő és cserép műtárgyakig, korai keleti szobrokig, 15-19. századi európai szertartásedényekig, használati és dísz porcelánokig, néprajzi tárgyakig széles a választék. Ezen a napon kerül kalapács alá a válogatott bútor kollekció, amelyben 2 millió forintnál magasabb árú tételek is vannak, és a gazdag szőnyeg kínálat, néhány százezer és 1,5 millió forintos kikiáltási ár között.

Ötszáz tételével a negyedik nap árverése ígérkezik a leghosszabbnak. Ekkor ezüstöket, asztali és díszedényeket, márkás porcelánokat és dekoratív ékszereket lehet venni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását