2024. május 17. - Paszkál

Sztálin és az istenkáromlás

Címoldalán mutatta be az ikonra festett Sztálin képét csütörtökön több orosz napilap, miután a moszkvai patriarkátus szerdán már értetlenségének adott hangot, s istenkáromlásnak nevezte a történteket.
2008. november 27. csütörtök 13:00 - Hírextra
A Moszkovszkij Komszomolec című lap a szentpétervári ortodox püspökséget idézte, amelynek területén - Sztrelnya városkában - az érintett Szent Olga templom van. A püspökség egyfelől arra mutatott rá, hogy a szent Moszkvai Matróna - egy vak jósnő - találkozása Sztálinnal csak legenda, s hogy az új ikon kifüggesztéséhez szükség lett volna a püspökség áldására, ez azonban nem történt meg. Most azt mérlegelik, hogy elkobozzák-e a templomtól a képet, és hogy milyen intézkedéseket tegyenek az elöljáró ellen, aki kifüggesztette azt.

Ezzel szemben Szentpétervár és a környező Leningrádi terület kommunistái Sztálin megjelenését a szentképen jelnek tekintik arra, hogy a politikust hamarosan szentté avatják. Szergej Malinkovics, a szentpétervári pártszervezet vezetője közleményben mutatott rá: Sztálin szentté avatása nem befolyásolja a róla folyó történelmi vitát.

"A szentpétervári kommunisták határozottan ellenzik, hogy az akkori kemény idők elemei visszatérjenek a mai életbe, de a Hitler elleni szent koalíció megteremtőinek egyikét az egyház is köteles tisztelni. A kommunisták továbbra is követelik az ortodox egyháztól, hogy avassa szentté Sztálint és kapcsolódjon be a társadalmi igazságosságért, vagyis a hatalom ellen folytatott harcba. Ugyanakkor a kommunisták bűnbánatot tanúsítanak és vezekelnek azért az erőszakért, amelyet a trockisták követtek el a húszas-harmincas években az egyházi emberek ellen" - szól Malinkovics nyilatkozata.

A vitatott ikon jelenleg nem látható, mert Jefsztafij atya, a templom elöljárója - s egyben a szentkép alkotója -, az ikonosztáz mögött helyezte el. Ott függ mellette két további meglepő szentkép is: az egyik egy, a csecsen háborúban a helyi harcosok által kivégzett katonát, a másik egy kilencvenes években megölt büntetőjog-professzort ábrázol. Az atyának meggyőződése, hogy Sztálin hívő ember és jó vezér volt - az árak folyamatosan csökkentek, az utcákon veszélytelenül lehetett járni-kelni, és ha le is ültettek embereket a Gulag táboraiban "nem olyan nagy számban, ahogyan mostanában állítják".

Igaz, az atya nem követeli Sztálin szentté avatását, és azt hangsúlyozza, hogy a nagy feltűnést keltő ikon nem is őt ábrázolja, hanem a Matrónát, s Sztálin csupán a matróna által megáldott sok ember egyikeként szerepel a festményen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását