2024. április 26. - Ervin

Egzotikumok az árverésen

Ott van a 20. századi magyar festészet színe-java a Kieselbach Galéria 39. téli festmény árverésének anyagában, amelyet szombattól mutat be az aukciós ház. A 240 tétel most is tartogat évtizedek óta rejtőzködő, külföldről most hazatérő, vagy mindeddig ism
2008. december 6. szombat 13:46 - Hírextra
Ilyen a legdrágábbra, 85 millió forintra árazott festmény, Gulácsy Lajos 1910-es méretes, női portréja, a Karosszékben ülő lány. A visszafogottan finom hangulatú arckép a reneszánsz madonnák és a 20. század valóságos nőideáljának megjelenítése.

Az ismert, sokszor reprodukált festménnyel tavaly a Kiscelli Múzeumban lehetett találkozni, a Gulácsy Lajos képek a Smetana-gyűjteményből című kiállításon. Az eredetileg tizenöt képből álló magángyűjtemény darabjai együtt utoljára a székesfehérvári István Király Múzeumban voltak kiállítva 1966-ban. Smetana Ernő halála után a festmények szétszóródtak a világban. Négy magángyűjtőtől nyolc alkotást sikerült a múzeumnak újra összegyűjtenie. A többi kép sorsa változatos, van, amelyik ma is külföldön van, és néhánynak ismeretlen a mai tulajdonosa.

Hogy milyen képeket adnak be árverésre az eladók, azt alig tudják befolyásolni az aukciós házak. Annál inkább előcsalogatják a magántulajdonban lévő remekeket a nagy életmű kiállítások, egy-egy festő munkásságát felölelő monográfia megjelenése. A debreceni Modem, nagy Aba Novák Vilmos kiállítás hozadéka, hogy egyre több festmény kerül a műkereskedelembe a sokáig háttérbe szorított művésztől. A Kieselbach Galéria aukcióján öt Aba-Novák festmény szerepel, köztük az 1922 körül készült, a debreceni kiállítást megjárt Fürdőző nők (Női aktok) 25 millió forintos kikiáltási árral.

Vaszary János műveinek népszerűségét is érezhetően fokozta a 2007-2008-as kiállítás a Nemzeti Galériaban. Egy mindeddig rejtőzködő kép, a festő spanyolországi tanulmányútjának ihletett alkotása, az 1905-ös datálású Déli pihenő, 30 millió forintos áron szerezhető meg.

A tavaly napvilágot látott Batthyány Gyula monográfia is számos képet csalogatott elő. Így a Kieselbach aukción 10 millió forinton induló Balkonon (Spanyol nők erkélyen) című, 1934 körüli nagyméretű, dekoratív mű, míg a Firenzei este induló ára 8,5 millió forint.

Azt már Kieselbach Tamás teszi hozzá, hogy olykor egy készülő kiállításnak is lehet műkereskedelmi vonzata. A 2010-es Pécs Európa Kulturális Fővárosa programjába Nyolcak kiállítást terveznek a dunántúli városban. Ebben pedig központi szerepet kaphat Berény Róbert festészete. Egy Berény főmű, az 1910-es Csendélet kancsóval és gyümölcsökkel 20 millió forintos kikiáltási árról indul. Berény a legprogresszívebbnek tekinthető, 1906 és 1914 közötti időszakában meglehetősen sok csendéletet festett, ma ezekből mindössze hat ismert.

A napokban megjelent Derkovits Gyula monográfiában is reprodukálva van a Vihar elől futók című festmény, amelyet az aukción 6,5 millió forintért kínálnak.

A Kieselbach Galéria őszi árverésének szenzációja volt Bortnyik Sándor 1921-es Lámpagyújtó című képe. A mostani árverésen is lehet licitálni két korai, avantgárd Bortnyik festményre. Az 1918-as Falu című olajkép 8,5 millió, az 1919-es Kék-vörös kompozíció 6 millió forintról indul.

Szobotka Imre Kubista férfiportréja a művész legjobb korszakának alkotása. 1914 körül készült, amikor Szobotka párhuzamosan haladt a nemzetközi avantgárd élvonalával. Méltányos érte a 17 millió forintos kikiáltási ár.

A kimagasló alkotások sorában még Lotz Károly, Mednyánszky László, Ziffer Sándor és más jeles 19-20. századi festők alkotásai szerepelnek.

A Kieselbach Galéria árverését december 19-én, a Vígszínházban tartja, az aukciós kiállítást december 18-ig lehet megtekinteni a Szent István körúti galériában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását