2024. április 28. - Valéria

Adminisztratív hiba a "gépezetben"

Adminisztratív hiba az oka annak, hogy az UD Zrt. ügyével kapcsolatos bírósági végzésbe egy gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítása került bele - derül ki a Fővárosi Bíróságnak (FB) az MTI megkeresésére hétfőn küldött válaszleveléből.
2008. november 24. hétfő 14:35 - Hírextra
Az MTI múlt hét csütörtökön számolt be arról, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság egy, az UD Zrt ügyében, a házkutatásokkal kapcsolatos bírósági végzésben döntött egy pontosan meg nem nevezett gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról. Gyanúsítottról azonban sem a Nemzeti Nyomozó Iroda, sem a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal nem tudott.

A Fővárosi Bíróság a múlt héten azt közölte, hogy az FB elnöke már korábban vizsgálatot rendelt el az üggyel kapcsolatban, és csak ennek lezárta után adnak tájékoztatást. Hétfői közleményükben leszögezték, hogy a végzés rendelkező részében csak az szerepelt, hogy az előterjesztett felülbírálati indítványokat a bíróság elutasítja.

"A meghozott végzés indokolásába bekerült - adminisztratív hibából - az a bekezdés, hogy +a gyanúsított előzetes letartóztatását meghosszabbította+" - olvasható a bírósági közleményben. Hozzátették: a bíróság a technikai hibát észlelve egy újabb végzésben pontosította a korábbinak az indokolását.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán - összesen hat helyszínen - a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást az NNI szeptember 10-én. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

A szeptember 10-én tartott házkutatás után az UD Zrt. vezetőjének, Horváth Józsefnek a jogi képviselője panaszt tett szabálytalan lefoglalás miatt. Ezt a Budapesti Nyomozó Ügyészség és a Fővárosi Főügyészség is alaptalannak találta, de a panaszosok felülvizsgálatra a Budai Központi Kerületi Bírósághoz fordultak. A bíróság november 10-én született végzésében az ügyészségnek adott igazat, de a döntés nem jogerős. Horváth jogi képviselője, Futó Barnabás az MTI-nek csütörtökön azt mondta: megfellebbezik a végzést, többek között azért, mert álláspontjuk szerint a bíróság nem foglalkozott érdemben a felülvizsgálati kérelmükkel.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban korábban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Onnan a kormányváltás után, 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását