2024. május 2. - Zsigmond

Tőkét emel Esztergom az UD Zrt. tulajdonosaival közös cégében

Esztergom önkormányzati vállalkozása 40 millió forintos tőkeemelést hajt végre az Esztergomi Vagyonvédelmi (Evéd) Kft.-ben, a cég működésének megkezdése érdekében - közölte az MTI-vel kedden a város sajtófelelőse.
2008. október 28. kedd 16:28 - Hírextra
A céget félmillió forintos alaptőkével az önkormányzati Strigonium Zrt. és a - tulajdonosain keresztül a lehallgatási botrányban érintett UD Zrt.-hez kötődő - North Atlantic Protector Kft. hozta létre.

Az önkormányzat és az önkormányzati cégek átadják gépkocsijaikat az Evéd Kft.-nek, majd tőle visszabérlik az autókat, miközben a társaság a bérleti díjba beépítve vállalja a járműpark karbantartását és a kocsik időszakos cseréjét - olvasható a képviselő-testület elé került előterjesztésben.

"A vállalkozás a 40 milliós tőkeemelés segítségével kezdi meg működését, az autópark kezelését, vagyonvédelmi feladatainak ellátását, irodájának működtetését" - közölte a részletekről Takács István sajtófelelős.

Az ülésen tárgyalt anyag rámutat, hogy az Evéd Kft. "nem rendelkezik a munkavégzéshez szükséges ingatlannal", ezért - további mintegy 40 milliós költséggel - a vagyonvédelmi szolgálatnak irodát, pihenőt és garázst alakítanak ki. Az előterjesztés nem jelöl meg kivitelezőt, erről várhatóan az önkormányzat városgazdálkodási cége, a Strigonium Zrt. dönthet.

A sajtófelelős az MTI kérdésére elmondta, hogy az esztergomi önkormányzat korábbi vagyonvédelmi cégét, a Sectetar Kft.-t "profiltisztítás miatt kizárólag az önkormányzati intézmények takarítási feladataival bízzák meg. Emiatt szükség volt egy új, vagyonvédelemmel foglalkozó cég megalapítására".

Takács István hozzátette, hogy a város a Strigonium Zrt.-ben egymilliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, és rámutatott, a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben ennek fedezetét az önkormányzat korábban kibocsátott kötvényei jelentik, ezért a tőkeemelés semmiképpen sem növeli az adósságállományt.

"Úgy látom, hogy a nagy orosz medve megerősödőben van (...) a MALÉV orosz tulajdonban van, a Strabagot többségi orosz tulajdonnak tudhatjuk. Az OMV a MOL megszerzésére a Gazprom felkérésére törekedett. Tehát egy orosz-osztrák harapófogó, mint 1848-ban, fenyegeti a magyar függetlenséget és magyar gazdaságot" - válaszolta Meggyes Tamás fideszes polgármester az esztergomi képviselő-testület legutóbbi, a helyi televízióban is közvetített ülésén Nyíri Attila szocialista frakcióvezetőnek, aki az önkormányzat és az UD Zrt. kapcsolatáról érdeklődött.

A polgármester kijelentette: "a MOL vagy az OTP érdekében, mellett fellépő biztonsági cégek, ha úgy tetszik, a magyar nemzet szabadságharcosainak tekinthetők, nem pedig bűnözőknek. Az az NBH, amelyik a magyar tulajdonú nagyvállalatokat odalöki az orosz tőkének, azt pedig nemzetáruló megközelítésnek érzem".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását