2024. április 27. - Zita

Egészségügyi törvénymódosítások

Az MSZP nyitott a módosító javaslatok befogadására az egyes egészségügyi tárgyú törvényekhez, a Fidesz azonban az előterjesztés egészét elutasítja. Erről a pártok vezérszónokai beszéltek szerdán a általános vitában a parlamentben.
2008. november 19. szerda 09:43 - Hírextra
A szocialisták két vezérszónoka a törvényjavaslat elfogadását javaslata a Háznak. Schvarcz Tibor (MSZP) kiemelte: a partnerség és a biztonság jegyében a párt nyitott azon módosító javaslatok befogadására, melyek jobbá teszik az egészségügyi ellátást.

A kormánypárti politikus kiemelte: a törvény benyújtásának oka a jogharmonizáció, valamint a rendszer finomhangolására irányuló tevékenység, ami a működőképesség javítását szolgálja az egészségügyi rendszeren belül.

A kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló törvény többek közt pontosítja a gyógyászati segédeszköz fogalmát, ami a képviselő szerint azért lényeges, mert szükséges elhatárolni egymástól az orvostechnikai és a gyógyászati segédeszköz fogalmát.

A szocialista vezérszónok kiemelte, hogy a legjelentősebb módosítás az egészségügyről szóló törvényt érinti. Mint mondta, a kötelező védőoltás megtagadásának gyakorlatát is változtatja a törvényjavaslat, ugyanis régi probléma, hogyan lehet eljárni a védőoltást megtagadókkal szemben.

Schvarcz Tibor arról is beszélt, hogy az előterjesztés pontosítja az egyszer használatos eszközök újra felhasználhatóságát.

Kökény Mihály, a szocialista párt másik vezérszónoka közölte: az MSZP javasolja, hogy a képviselők szakmai és ne politikai szempontok alapján mérlegeljék a törvényjavaslat támogatását.

A kormánypárti képviselő kiemelkedő fontosságúnak nevezte, hogy a javaslat a kapacitások elosztásából kiveszi a minisztert, és helyette a döntéseket regionális szintre teszi.

Mint mondta, a fekvőbeteg szakellátási kapacitások mennyiségét a javaslat nem változtatja meg, ugyanakkor az országos feladatkörű, speciális intézetek és a súlyponti kórházak számára védettséget ad annak rögzítése, milyen mennyiségű szolgáltatásokért jogosultak finanszírozásra.
Beszélt arról, hogy a törvényjavaslatról ötpárti egyeztetést kezdeményeztek, az ellenzéki képviselők pedig a tervezet több pontját szakmailag megfelelőnek tartották.

A fideszes Horváth Zsolt közölte: a törvényjavaslatnak vannak olyan pontjai, amelyet támogatni tudnak, azonban a törvényjavaslat egészét elutasítják. Szerinte az ötpárti egyeztetés elkésett volt, mert a törvény benyújtása után történt. Kifogásolta azt is, hogy az előterjesztő egy törvénnyel akar tíz törvényt módosítani.

Az ellenzéki vezérszónok szerint a javaslat nem reagál a magyar valóságra. Példaként hozta fel, hogy nem kezeli az egészségügyi ellátórendszer struktúrájának azon torzulásait, amelyeket a kórháztörvény hozott létre. Kiemelte azt is, hogy a javaslat nem szünteti meg a teljesítményvolumen-korlátozást, ami területi egyenlőtlenségeket gerjeszt, és általa alakulnak ki a hosszú várólisták.

Horváth Zsolt hangsúlyozta, hogy a gyógyszer-kiskereskedelmet nemzeti kézben kellene tartani.
Beszélt azokról a javaslatokról is, amelyek elfogadhatóak a Fidesz számára. Mint kiemelte, egyetértenek azzal, hogy az irányított betegellátási rendszert meg kell szüntetni, és azzal is, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos jogi eljárásokat szabályozni kell. A fideszes képviselő a mentés és a betegszállítás szétválasztásával kapcsolatos jogszabályi pontosításokkal is egyetértett, akárcsak az egyetemi végzettséggel rendelkező gyógyszerészek doktori címszerzési lehetőségével.
A Fidesz számára azonban teljesen elfogadhatatlan az egészségügy fejlesztéséről szóló törvényjavaslat, és elfogadhatatlan az OPNI és a Schöpf-Mérei kórház megszüntetése is - jelentette ki Horváth Zsolt.

Mikola István, a Fidesz másik vezérszónoka a Ház előtt fekvő törvényjavaslatról azt mondta, a salátatörvény elemeire esett szét. Szerinte az egészségügyi struktúra alkalmatlan a további működtetésre. Elengedhetetlennek nevezte, hogy az irányított betegellátás kiértékelését pénzügyileg és gazdaságilag is meg kell tenni.

Beszélt arról is, hogy szerinte az igazi jó megoldás a patikák rendszerében az lenne, ha a betéti társasági, gazdasági konstrukcióban működő gyógyszertárakban a beltagi pozíciót bíró gyógyszerész tulajdoni hányadát ötven százalék fölé vihetné.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását