2024. április 28. - Valéria

Költségvetési javaslatok az SZDSZ-től

Az SZDSZ mintegy kéttucatnyi módosító indítványt fog a parlament elé terjeszteni, ezek mintegy 130 milliárd forinttal csökkentik a kiadásokat - derül ki Kóka Jánosnak, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetőjének MTI-hez kedden eljuttatott közleményéből.
2008. november 18. kedd 09:00 - Hírextra
Az SZDSZ néhány esetben javasolja a költségvetési irányszámok emelését is, így a csomag 2009-ben összességében 75 milliárd forinttal mérsékli a költségvetés kiadási oldalát. A módosítások előkészítésénél a takarékosság, a méltányosság és a célszerűség elveit alkalmazta, fűnyíróelv helyett minőségi változtatásra törekedett - áll a dokumentumban.
Az SZDSZ megerősíti, hogy célja az euró 2012-es bevezetése.

Hangsúlyozza, hogy a pénzügyi szektor stabilizációja után kitüntetett fontosságú feladat a hazai kis- és középvállalkozások versenyképesebbé tétele. Sokévnyi halogatás után, a térségben utolsóként, Magyarországnak is be kell lépni a régióban folyó adóversenybe. Ehhez olyan adóreformra és -egyszerűsítésre van szükség, amely hosszabb távon a lényegében egykulcsos adórendszer irányába mutat.

"Meggyőződésünk, hogy az állam csak akkor nyúlhat a nővérek, tanárok, tűzoltók és egyéb állami alkalmazottak béréhez, miután saját magával szemben hasonló szigort alkalmazott. Ezért a felesleges párhuzamosságok kiszűrésével meg kell rostálni a 9.000 állami közfeladatot. Ne az adófizetők pénzéből támogassuk az állami vagyon kezelését, hanem a költségeket gazdálkodják ki a vagyont kezelő vállalatok" - hangsúlyozza az SZDSZ.

Javasolja az elektronikus ügykezelés terjesztését, az államigazgatásban a fordított felelősség elvének érvényesülését. Amennyiben a hivatalok a megadott határidőn belül nem válaszolnak a polgároknak, úgy hallgatásuk automatikusan minősüljön beleegyezésnek.

A szociálpolitikában a párt szeretné elérni, hogy például a leggazdagabbak ne kapjanak alanyi jogon adómentes családi pótlékot.

Magyarország csak ilyen változtatások révén kaphat esélyt arra, hogy megerősödve kerüljön ki a válságból és a recesszióból - hangsúlyozza a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását