2024. május 9. - Gergely

A bankmentő csomag

A kormány szándékaival ellentétben, várhatóan normál menetrendben tárgyalhatja az Országgyűlés az úgynevezett bankmentő csomagot. Így leghamarabb decemberben születhet meg a jogszabály.
2008. november 16. vasárnap 11:11 - Hírextra
A kabinet azt kezdeményezte, hogy hétfőn a házszabálytól való eléréssel tárgyalja a parlament a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásnak erősítéséről szóló törvényjavaslatot, és a hozzá kapcsolódó költségvetési törvénymódosítást. A költségvetési bizottság hétfőn dönt az előterjesztések általános vitára való alkalmasságáról, a házbizottság pedig arról, hogy házszabálytól való eltéréssel tárgyalja-e az Országgyűlés a két javaslatot.

A Fidesz előzetes nyilatkozatai alapján nem sok esély van arra, hogy az ellenzéki párt hozzájáruljon a törvényjavaslatok gyorsított tárgyalásához.

Ha normál menetrendben tárgyalja az Országgyűlés a bankmentő csomagot, akkor annak elfogadására leghamarabb két hét múlva lenne esély, erre is csak akkor, ha nem érkezik módosító indítvány az előterjesztéshez. Normál menetrendben december elején lehet a törvényjavaslatok zárószavazása.

A pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló törvényjavaslat szerint minden olyan magyarországi székhellyel rendelkező bank kaphatna tőkejuttatást az államtól, amely meghatározó jelentőségű a hazai pénzintézeti szektorban.

A bankmentő csomag részeként az állam összességében 300 milliárd forintot fordíthatna arra, hogy hitelintézetben tőkét emel.

A javaslat szerint a magyar állam nevében a pénzügyminiszter 2009. február 28-ig teljesíthetné a különböző állami tőkeemeléseket, illetve az állam javára befolyásszerzést hajthatna végre, de ezek együttes összege maximum 300 milliárd forint lehetne.

A pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának erősítéséről szóló javaslat szerint a magyar állam egyes fontos hitelintézetek forrásbevonásához állami garanciát is vállalhatna, az ilyen állami garanciák együttes összege azonban legfeljebb 1.500 milliárd forint lehetne. Feltétel az is, hogy a garanciavállalást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felügyeleti tanácsának elnöke, illetve a Magyar Nemzeti Bank elnöke együttesen javasolja, emellett az állami garancia alapjának hitelszerződésnek vagy hitelviszonyt megtestesítő értékpapírnak kell lennie.

A hitelintézet kötelezettsége legkevesebb három hónapra, illetve legfeljebb ötéves futamidőre szólhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását