2024. április 28. - Valéria

Oktatási tárca: mmódosítani kell a felsőoktatási törvényt

Az oktatási tárca is a felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi: az eddig szarvasi székhellyel működő Tessedik Sámuel Főiskola januártól a gödöllői központú Szent István Egyetem része lesz - olvasható a tervezetben, amelyet a tárca már benyújtott a
2008. november 13. csütörtök 13:22 - Hírextra
A Tessedik Sámuel Főiskola szenátusa szeptember 8-i, a Szent István Egyetem szenátusa szeptember 10-én kezdeményezte a két intézmény összeolvadását. A főiskola az egyetem regionális központjaként működne tovább.

A javaslat indoklása szerint az integráció következtében az egyetem a felsőoktatás meghatározó intézményévé válik, különösen az agrárképzés és -kutatás, a vidékfejlesztés, élelmiszer-termelés és -biztonság területén. Az intézmények azt is várják az összeolvadástól, hogy nő a stabilitás, bővül a hallgatói-oktatói mobilitás, nagyobb lehetőség nyílik a többciklusú képzésben.

A Tessedik főiskolánál az elmúlt egy-két évben vált nyilvánvalóvá, hogy egyre kevésbé képes megfelelni a bolognai folyamat követelményeinek. Az intézmény a jelenlegi hallgatói létszám három-négyszeresét is tudná fogadni, de ha nem képes a demográfia okokból és a képzési szerkezet változásából fakadó létszámcsökkenést megállítani, 2010-re finanszírozhatatlan hiánnyal fog küszködni - olvasható a módosítás indoklásában.

A főiskolán jelenleg 5 ezren, az egyetemen mintegy 12 ezren tanulnak, a két intézményben kilenc karon több mint 900-an oktatnak. Az átalakuló egyetemen agrár-, gazdaság- és bölcsészettudományok, műszaki, pedagógusképzés, társadalom- és természettudományi, orvos- és egészségtudományi területeken folyik majd képzés.

Az integrációval lehetővé válik mesterképzési szakok indítása is a leendő Tessedik Sámuel Egyetemi Központban.A törvénymódosítás kitér egy névváltoztatásra is: a Szegedi Hittudományi Főiskola Gál Ferenc hittudós nevét veszi fel jövő januártól. Az 1915-ben született Gál Ferencet 1939-ben szentelték pappá. 1959-től harminchat éven át vezette a Pázmány Péter Hittudományi Akadémia dogmatikai tanszékét. 1992-től haláláig, 1998-ig a Pázmány
Péter Katolikus Egyetem rektora volt.

A felsőoktatási törvény módosítását októberben Magyar Bálint és Sándor Klára szabaddemokrata képviselő is kezdeményezte. A jelenleg parlament előtt lévő, tárgyalás alatt álló közös javaslatuk legnagyobb vitát kiváltó pontja a felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodását érintené.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását