2024. május 4. - Mónika, Flórián

A bankok után az olimpiát kell megmenteni

Előbb a bankokat, most pedig az ötkarikás játékokra készülő beruházásokat kell megmentenie a brit kormánynak: elképzelhető, hogy az épülő olimpiai park egy részét államosítani kell, ami 900 millió fontba (307,7 milliárd forint) kerülne az adófizetőknek.
2008. október 20. hétfő 10:37 - Hírextra
Kevés a magánbefektető, ezért veszélybe került a 2012-es olimpiára készülő londoni beruházások egy része. A brit főváros polgármestere, Boris Johnson, a pénzügyminiszter, Alistair Darling, az olimpiai ügyekért felelős tárcavezető, Tessa Jowell, és Hazel Blears, a kohéziós miniszter még a héten találkozik, hogy egyeztessen a hiányzó pénzről.

A privát szektornak eredetileg az olimpiai falu felépítésének teljes, egymilliárd fontos (342 milliárd forintos), valamint a médiaközpont egy részének 400 milliós (137 milliárdos) költségét kellett volna állnia, erről a kivitelezést végző ingatlanfejlesztő céggel, a Landlease-zel az év végéig kötött volna megállapodást a kormány. Erre most már nincs sok esély, mivel a globális pénzügyi válság hatására a Landlease képtelen magántőkét gyűjteni.

A kormány már kiutalt 550 milliót (188,3 milliárd forint) az olimpiai falu fejlesztésére, ám újabb, legalább 850 milliós (292 milliárdos) kiegészítésre lenne szükség, eddig azonban sem a lakásszövetkezetek, sem a privát szektor nem ajánlott pénzt a beruházásra - marad tehát az állami segítség, vagyis az adófizetők pénze. A beruházás költsége egyébként jelentősen csökkent, amikor az ingatlanpiaci pangás láttán módosították a terveket: eszerint nem négyezer, hanem csak 2800 ház épül az olimpiai faluban.

Több idő kellene

Az olimpiai beruházásokért felelős szervezet, az ODA (Olympic Delivery Authority) vezetője, John Armitt szerint több időre lenne szükség ahhoz, hogy megegyezés szülessen a privát beruházókkal, az érintett minisztereken azonban túl nagy a nyomás: helyre akarják állítani a megingott bizalmaz az olimpiai projekttel kapcsolatban.

Armitt szerint a legrosszabb esetben az adófizetők állják majd a teljes számlát, az ODA pedig a hétvégén bejelentette: szükség lesz a kohéziós tárca anyagi hozzájárulására is (ezt a miniszter, Hazel Blears mindeddig visszautasította).

Az illetékes kormánytagok a jövő héten újabb 450 milliós pluszforrás odaítéléséről egyeztetnek majd, bár ez korántsem fedezi a beruházások teljes költségét. A hírek szerint, ha végül közpénzekből fedezik majd a hiányt, az olimpiai falu épületei az állam tulajdonába jutnak, amelyeket a játékok után szociális és magánlakásokként funkcionálhatnak majd, vagyis eladásukból pénz folyik be a kasszába.

A privát források hiánya miatt már több tervet módosítani kellett, és kérdés például az is, mi lesz a 60 millióba kerülő, ideiglenesnek épülő, a kosárlabda-mérkőzéseknek helyet adó aréna sorsa a játékok után.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását