2024. április 25. - Márk

Izraeli filmhét az Odeon-Lloyd moziban

Tizenhárom alkotással mutatkozik be a több fesztiváldíjjal és számos rangos elismeréssel büszkélkedő izraeli filmgyártás a budapesti Odeon-Lloyd moziban október 30. és november 5. között - tudatta az MTI-vel a budapesti izraeli nagykövetség.
2008. október 14. kedd 13:40 - Hírextra
A közlés szerint a filmjei tükrében talán kevésbé ismert ország e tizenhárom alkotással mutatja be egykori és mai társadalmát, politikai helyzetét, mindennapjait. A programban krimi, romantikus film, vígjáték ugyanúgy szerepel, mint a másságot és a politikai ellentéteket boncolgató dráma.

A filmhét keretében először láthatja a magyar közönség az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazott, valamint Oscar-díjra is jelölt Beaufort című alkotást. Joseph Cedar alkotása az izraeli-libanoni konfliktust dolgozza fel egy maroknyi katona sorsán keresztül.

A filmhét másik kiemelkedő alkotása A zenekar látogatása (The Band,s Visit) című, a Cannes-i filmfesztiválon többszörösen is elismert mű. Szerepel még a filmhét programjában a Sundance Fesztiválon díjazott Az őrült föld (Sweet Mud), illetve a hazánkban is elismert Amos Gitai Szabad Övezet (Free Zone) című filmje Natalie Portman és Carmen Maura főszereplésével.

Látható lesz még Etgar Keretnek, Izrael talán legnépszerűbb kortárs írójának Medúzák című filmje is. Nagy érdeklődésre tart számot Eytan Fox Buborék (Bubble) című alkotása, amely Tel-Aviv fiataljainak mindennapjait mutatja be.

Az egy hétig tartó filmes kavalkádban az izraeli filmipar legújabb darabjai mellett délutánonként az ország fennállásának 60. évfordulója előtt tisztelegnek: Izrael történelmének egy-egy izgalmas periódusáról szóló alkotásokat mutatnak be. Köztük lesz többek között a magyar származású Efraim Kishon (Kishont Ferenc) Szallah Sabati című filmje, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon több díjjal, valamint Cézár-díjjal is elismert Élj és boldogulj! című alkotás, valamint a szatirikus A világ végén fordulj balra című film is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását