2024. április 29. - Péter

5,2 milliárd forint hiány

A 2009. évi költségvetési törvényjavaslat társadalombiztosítási előirányzata: 4.567,3 milliárd forint bevétel, 4.572,5 milliárd forint kiadás, így a tervezett hiány 5,2 milliárd forint. A Pénzügyminisztérium legutóbbi prognózisa szerint a tb-alapok 2008 e
2008. szeptember 29. hétfő 18:10 - Hírextra
A 2009. évre tervezett hiány teljes egészében az Egészségbiztosítási Alap hiánya lesz a költségvetési törvényjavaslat előirányzata szerint.

Az Egészségbiztosítási Alap bevételi előirányzata 2009-ben 1.417,7 milliárd forint, és ebből 311,9 milliárd forintot a központi költségvetés fizet be járulék címén.

Gyógyszertámogatásra 300 milliárd forint a jövő évi előirányzat, 40 millióval kevesebb az idei évinél. A gyógyszergyártóknak és forgalmazóknak a 2008. évhez képest egymilliárd forinttal többet, 35,5 milliárd forintot kell befizetniük az egészségügyi kasszába.

Változatlan maradt, és kilenc milliárd forintot tesz ki a speciális beszerzésű gyógyszerekre fordítható összeg és változatlanul 4,5 milliárd forint a méltányossági gyógyszertámogatás kiadása is. A nyugdíjbiztosítási alap bevételei és kiadásai az előirányzat szerint megegyeznek: 3.149,6 milliárd forint. A központi költségvetés 373 milliárd forintot fizet a magán-nyugdíjpénztárakba átlépők miatti járulékkiesés pótlására. További 174,8 milliárd forinttal pedig támogatja a nyugdíjbiztosítási alapot. A gyesen, gyeden, gyet-en és rehabilitációs járadékon lévők nyugdíjjárulékaként 41,6 milliárd forintot utal át a központi költségvetés a nyugdíjbiztosítási alapba.

Jövőre 1.858,5 milliárd forintot fizetnek ki öregségi nyugdíjra, míg a rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjakra 674,7 milliárd forint a kiadási előirányzat. A hozzátartozói nyugellátásra 347,6 milliárd forint kiadást irányzott elő a jövő évi központi költségvetési törvényjavaslat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását