2024. május 19. - Ivó, Milán

A kiadások nem növekedhetnek

A költségvetés elsődleges kiadásainak főösszege 2009-ben nem növekedhet a 2008-as költségvetésben jóváhagyott összeghez képest - ezt rögzítené többek között az SZDSZ "takarékos állami gazdálkodásról" szóló törvényjavaslata, amelyet az ellenzéki párt hétfő
2008. szeptember 29. hétfő 15:43 - Hírextra
A Kóka János, Fodor Gábor és Horn Gábor által jegyezett előterjesztés szerint - amely 2009. január 1-jén lépne hatályba - a költségvetés elsődleges kiadásainak főösszege 2010-ben legfeljebb a 2009-ben elért, 2011-ben pedig legfeljebb a 2010-ben elért, a KSH által közölt gazdasági növekedés %-ában kifejezett mértékének felével növekedhet.

A liberálisok kimondanák azt is, hogy ha az elsődleges kiadások főösszege a várható bruttó nemzeti termék 40 százalékát nem haladja meg, úgy a költségvetés elsődleges kiadásainak főösszege 2011-ben a 2010. évben megvalósult infláció és a 2010-ben elért gazdasági növekedés %-ban kifejezett mértékének 50-50 százalékával növekedhet.

Az SZDSZ kötelezné a kormányt, hogy évente, a zárszámadás benyújtásával együtt készítsen külön elszámolást a bevételi többletekről és a kiadási megtakarításokról. E két tételt az Adósságcsökkentési és Adó Reform Alap (ARA) számlán kell kimutatni. Az e számlán kimutatott összeg felét a tárgyévet követő második évben csak adósságcsökkentésre lehet felhasznál, a tárgyévben pedig csak az államháztartás hiányának csökkentésére, az adósságmérséklésére kell fordítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását