2024. május 6. - Ivett, Frida

Elfogadhatatlan a költségvetés

A Fidesz rossznak és elfogadhatatlannak tartja a kormány által hétfőn benyújtott 2009-es költségvetést, amely szerintük nem készíti fel Magyarországot a világgazdasági válság kezelésére, indokolatlanul optimista a gazdasági növekedés tekintetében, és nagy
2008. szeptember 29. hétfő 17:23 - Hírextra
"Ezzel a költségvetéssel az ország nem készült fel a világgazdasági válság kezelésére, miközben recseg-ropog a globális pénzügyi rendszer minden eresztéke, miközben arról beszélnek, hogy az elmúlt száz év legnagyobb kihívása előtt áll a világ pénzügyi-gazdasági szempontból, a magyar költségvetés úgy készül, mintha semmi sem történt volna" - mondta a politikus.

Szerinte azonban nem csak a világválságból adódó problémákra kell választ adni, hanem arra is, hogy Magyarország évek óta közép-európai térség sereghajtója, és világválság nélkül is alacsonyabb a növekedése, mint a környező országoknak. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere hozzátette: a költségvetés indokolatlanul optimista a gazdasági növekedés tekintetében, hiszen 3 százalékkal számol, miközben a Magyar Nemzeti Bank 2,6 százalékot vár, de elemzők szerint is optimális esetben lehet csak 2,5 százalékos növekedés jövőre.

Szerinte a költségvetés nincs figyelemmel a munkanélküliségi adatok változására, hogy 30 ezerrel kevesebben dolgoznak mint tavaly, és összesen 7,5 százalékos a munkanélküliség. Miközben a Fidesz arról beszél, hogy programja alapján szeretne 10 év alatt egymillió munkahelyet teremteni, a kormány arra sincs tekintettel, hogy a munkanélküliségben milyen változások történtek - fogalmazott.

Varga Mihály azt is kifogásolta, hogy a költségvetés nagyrészt még mindig az adóterhek növekedésére épít. Jövőre sem érjük el a 2006-os adószintet, vagyis az ország még mindig többet adózik, mint két éve - tette hozzá.

A Fidesz gazdasági kabinetvezetője kijelentette: ez a költségvetés rossz, nem elfogadható, a Fidesz nem fogja támogatni a parlamenti szavazáson, és szerencsésebb volna, ha a kormány visszavonná, hogy átdolgozzák. Az MTI kérdésére elmondta: a következő hetekben döntenek arról, milyen módosító indítványokat nyújtanak be.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP azzal érvel, hogy a reálbérek és a kiskereskedelmi forgalom növekedésnek indult, Varga Mihály azt mondta: az MSZP megint "a trükkök százai megoldáshoz nyúl". A gazdasági adatatok tekintetében az MSZP "szavahihetetlen" párttá vált - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását