2024. május 12. - Pongrác

Az MTA és az OGY kapcsolata

A Magyar Tudományos Akadémia és az Országgyűlés kapcsolatairól beszélt Párizsban Pálinkás József, aki hétfőn az európai országok parlamentjeinek tudománnyal, kutatással, innovációval foglalkozó parlamenti bizottsági elnökeinek konferenciáján tartotta a be
2008. szeptember 22. hétfő 17:00 - Hírextra
Mint az MTI-nek elmondta, a francia soros uniós elnökség égisze alatt rendezett konferencián komoly érdeklődést váltott ki a magyar modell, amelyben az MTA elnöke évente kétszer tájékoztatja az Országgyűlés plenáris ülését a magyar tudomány egészének helyzetéről, s minden évben ismerteti az Akadémián folyó kutatások eredményeit.

"Többen rákérdeztek arra, hogy az Akadémia, mint köztestület hogyan járul hozzá ahhoz, hogy az Országgyűlés megfelelően értékelje a magyarországi tudományos kutatások helyzetét" - közölte az MTA elnöke.

Különösen az érdekelte a parlamenti képviselőket, hogyan kaphatnak magyar kollégáik olyan véleményt, amely nem egy-egy érdekvédelmi szervezet, vagy egy-egy kérdésre koncentráló szervezet álláspontját tükrözi.

"Azt gondolom, a magyarországi gyakorlat figyelemreméltó abban az értelemben, hogy az Akadémia egy hozzáértő, a tudomány egész területét, a kutatást, fejlesztést, innovációt egyaránt lefedő véleményt tud adni. Ez Európában nagy érdeklődésre számot tartó kérdés. Ritka ugyanis az az ország, ahol a parlamenti képviselők képesek a tudomány és technológia minden területén véleményt formálni, ugyanakkor bizonyos értelemben kiszolgáltatottak az adott esetben naiv vagy éppen sajátos érdekeket képviselő szervezeteknek.

Ezért gondolom, hogy érdekelte őket a magyar modell, ahol az Akadémia elnöke számol be az Országgyűlésnek a tudomány, a kutatás-fejlesztés helyzetéről" - magyarázta Pálinkás József.

Az MTA elnöke beszélt arról a több éves gyakorlatról is, amelynek keretében az Akadémia stratégiai kutatásokat végez a kormány megbízásából.

"Az Akadémia egyrészt ezekkel a stratégiai kutatásokkal, másrészt a kutatások értékelésével hozzájárul ahhoz, hogy az Országgyűlés megfelelő tájékoztatást kapjon" - mondta a tudós testület elnöke, aki javaslatot terjeszt elő arról, hogyan értékelje közösen az Országgyűlés és az MTA a tudományos kutatások eredményességét. "Azt hiszem, hogy a Parlament egésze számára az Akadémia tud ebben a leginkább szakmai és elfogulatlan véleményt alkotni" - hangsúlyozta Pálinkás, aki a javaslattal Szili Katalin házelnököt készül megkeresni.

A konferencián Pálinkás József beszélt személyes parlamenti tapasztalatairól is, valamint az Országgyűlés kutatási és innovációs eseti bizottság tevékenységéről, amelynek társelnöke volt. Kitért az Európai Innovációs és Technológiai Intézetre, amelynek Budapesten lesz a székhelye, s beszélt a Tudomány Világfórumáról, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia rendezésében 2009-ben immár negyedik alkalommal ad otthont Budapest.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását