2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hiányban elsők vagyunk

Az Országgyűlés hétfőn este elfogadta a 2006-os költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot. Az indítványt beterjesztésekor igen erős kritikával illette azt az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely leginkább a hiány mértékét kifogásolta. Az ellenzék d
2007. november 5. hétfő 21:56 - Hírextra
Maga pénzügyminiszter is ellentmondásos évnek minősítette a költségvetés szempontjából a 2006-os esztendőt. Megállapítását leginkább azzal indokolta, hogy miközben a gazdaság jó pályára állt, az államháztartás hiánya lényegesen magasabb lett a vártnál. Az ÁSZ a tavalyi hiány kapcsán megjegyezte, hogy az a legmagasabb lett az Európai Unión belül.

Az államháztartás hiánya 2199 milliárd Ft, a GDP 9,3 % volt 2006-ban. Ez ugyan a tavaly decemberben módosított költségvetésben rögzítettnél 13 milliárd forinttal kevesebb, de az eredetileg, még 2005 végén megszavazott GDP-arány 6,8 százalék volt. A központi költségvetés 1961,6 milliárd forintos hiánya pedig 40 milliárd forinttal még annál is több lett, mint amennyit 2006 decemberében a módosított költségvetési törvény rögzített. A társadalombiztosítási alapoknál a módosítás után 27 milliárdos megtakarítás keletkezett, de az eredetileg elfogadotthoz képest az alapok 99 milliárd forinttal lépték túl a tervezett hiányt.

Veres János a tervezettnél magasabb államháztartási hiányt részben azzal indokolta, hogy 2006 választási év volt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kormány az év második felében korrigált, megkezdte a reformokat az egyensúly megteremtése érdekében, új pályára állította a gazdaságot.

A 2006-os költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés 190 igen, 138 nem szavazat mellett fogadta el hétfőn, 1 képviselő tartózkodott.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását