2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Változik a pártalapítványok finanszírozása

Az Országgyűlés csaknem egyhangúlag fogadta el az alkotmányügyi bizottságnak azt a javaslatát, amelynek értelmében októbertől az eddigi mandátumarányos helyett szavazatarányossá válik a pártalapítványok költségvetési támogatása. A döntéshez a jelenlévők k
2008. szeptember 22. hétfő 21:08 - Hírextra
A pártok működését segítő tudományos ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokkal összefüggő törvénymódosításra azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság áprilisban kimondta: alkotmányellenes, hogy költségvetési támogatásra csak azok a pártalapítványok jogosultak, amelyeket előzőleg legalább két egymást követő parlamenti ciklusban frakcióval rendelkező párt alapított.

E szabály alapján az ötszázalékos eredménnyel éppen bejutott új párt és az ugyanolyan eredményt elérő, de a parlamentben már korábban frakcióval rendelkező régi párt alapítványának támogatása között akár százszázalékos eltérés is lehet - olvasható az Ab indoklásában.

Az új számítási módszer szerint az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa éves szinten 24,9 millió forinttal, a Fidesz Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványa 61,5 millió forinttal kap több állami támogatást.

Rosszabbul jár viszont a másik három ellenzéki párt: az MDF Antall József Alapítványa 29,6 millióval, az SZDSZ Szabó Miklós Alapítványa 28,8 millióval és a KDNP Barankovics István Alapítványa 52,9 millió forinttal kap kevesebbet a büdzséből.

A parlamenten kívüli MIÉP viszont támogatáshoz jut: 25 millió forintot könyvelhetne el.
Jelenleg az MSZP 519 millió, a Fidesz 403 millió, az MDF 95,5 millió, az SZDSZ 117 millió és a KDNP 124 millió forintos költségvetési támogatást kap évente alapítványai működtetéséhez.
A parlament nagy többséggel fogadta el az alkotmányügyi bizottság előterjesztését: a javaslat minősített többséget igénylő részét 367-en támogatták, ketten nem; a feles többséget igénylő passzusokra 368-an voksoltak igennel, ketten nemmel. A két nem szavazatot Pető Iván (SZDSZ) és független Tóth András adta le mind két esetben.

A képviselők döntöttek a törvény sürgős kihirdetéséről is.Az alkotmányügyi bizottság előterjesztéséhez egy módosító javaslat érkezett Horn Gábortól (SZDSZ), ezt azonban elutasították. Horn Gábor azt javasolta, hogy ne októbertől, hanem az év végétől változzon meg a támogatási rendszer.

Csiha Judit, az alkotmányügyi bizottság elnöke a törvényjavaslat záró vitájában elmondta: a törvényjavaslat eleget tesz az Ab-határozatának úgy, hogy az Ab által már korábban alkotmányosnak talált szabályozást a pártalapítványokra vonatkozóan is irányadónak tekinti.
"Ez teszi lehetővé az öt százalékot el nem érő, de az egyszázalékos támogatást meghaladó pártok állami költségvetésből való részesedését, és ennek analógiájára készült el a törvényjavaslat" - fogalmazott Csiha Judit.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn délelőtt az SZDSZ elutasítása mellett döntött a törvényjavaslat benyújtásáról, a házbizottság rendkívüli ülésén pedig a pártok megállapodtak, hogy házszabálytól eltéréssel a képviselők négyötödének támogatásával még hétfőn sort kerítenek az együttes általános és részletes vitára, valamint a határozathozatalra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását