2024. május 3. - Tímea, Irma

Leszavazták Verest

Leszavazták hétfőn a parlamentben Veres János pénzügyminiszternek egy interpellációra adott válaszát.Katona Kálmán (MDF) interpellációjában az iránt érdeklődött a pénzügyi tárca vezetőjétől, képes-e a kormány az állami tulajdonú víziközműveket a jelentősé
2008. szeptember 22. hétfő 15:15 - Hírextra
Katona Kálmán (MDF) interpellációjában az iránt érdeklődött a pénzügyi tárca vezetőjénél, képes-e a kormány az állami tulajdonú víziközműveket a jelentőségüknek megfelelően kezelni. Veres János válaszát nemcsak az ellenzéki képviselő nem fogadta el, de a parlamenti többség sem: a szavazás során 183 igen szavazat mellett 185-en voksoltak nemmel.

Nemmel szavazott a Fidesz-KDNP frakciószövetség, a 17 jelenlevő SZDSZ-es és 9 MDF-es képviselő, valamint a független Tóth András. Igen gombot nyomott 182 MSZP-s képviselő, valamint a független Gyenesei István.

A kisebbségi kormányzás kezdete óta ez volt az ötödik alkalom, hogy interpellációra adott válasznál az MSZP nem tudta biztosítani a parlamenti többséget.Katona Kálmán véleménye szerint víziközmű-törvény majd csak akkor lesz, amikor a kormány már eladta az állami víziközműveket, hogy kozmetikázza a költségvetést.

A regionális vízművek törvény nélküli privatizációja beláthatatlan kaland, az önkormányzatok bevonása nélkül pedig felelőtlenség - hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve, hogy már gőzerővel folyik a privatizáció előkészítése.

Tudatában vannak-e annak, hogy a nemzeti vagyont kezelő zrt. mivel játszik, milyen stratégiai jelentősége van az ivóvíz-szolgáltatásnak és a szennyvizek elvezetésének - kérdezte.

Veres János válaszában hangsúlyozta, hogy a regionális vízművek Új tulajdonosi programba való bevonása csak abban az esetben valósul meg, ha a tervezett tőzsdei bevezetésig a szabályozási környezetet megnyugtatóan lehet rendezni. Ellenkezői esetben nyilvánvalóan nem lenne befektetői érdeklődés a kockázat miatt - tette hozzá.

Kiemelte: a víziközmű törvény "kellően elő van készítve", és az egyeztetéseket követően az Országgyűlés elé terjesztik. Ezt követően lehet majd arról dönteni, hogy az Új tulajdonosi programba a víziközmű társaságok bekerülnek-e, avagy sem. Azt is közölte, hogy az önkormányzatok ellenében nem lehet döntést hozni, azt velük együtt kell majd meghozni.
Katona Kálmán közölte: nem fogadja el a választ, mert ki kell mondania kormánynak, hogy víziközmű- törvény nélkül nem privatizálnak.

Mivel az Országgyűlés sem fogadta el a választ, az elnöklő Szili Katalin a témát kiadta a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságnak vizsgálatra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását