2024. április 20. - Tivadar

Újra elfogadták a Balaton törvényt

Az Országgyűlés hétfőn ismét elfogadta a Balaton törvényt, ami a tó területrendezési tervét és szabályzatát is magában foglalja.
2008. szeptember 22. hétfő 20:30 - Hírextra
A képviselők 349 igen, 18 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el a törvényt.Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó ülésnapján, június 9-én 341 támogató szavazattal egyszer már elfogadták a jogszabályt.

A köztársasági elnök azonban a törvényt megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, mivel nem értett egyet többek között azokkal a rendelkezésekkel, amelyek alapján a jövőben olyan területeket is korlátozás nélkül belterületbe lehetne vonni a balatoni üdülőkörzetben, amelyeken nincs megfelelő csatornahálózat.

A kormányszóvivő szeptember 10-én jelentette be, hogy a kabinet - a köztársasági elnök észrevételeit is figyelembe véve - új javaslatokat dolgozott ki a Balaton törvényhez. A javaslat alapvetően három nagy módosítást tartalmaz: egyrészt a zárt rendszerű szennyvíztározókat a jövőben az építéshez szükséges elégséges feltételként nem fogja elismerni a törvény.

A kormány döntött arról is, hogy átemelik a Balaton törvénybe azt a területrendezési szabályt, amely szerint a területen lévő önkormányzatok csak minimális mozgástérben jelölhessenek ki új, beépítésre szánt területet. A minimális mozgástér a település területének 5 százaléka.

A harmadik módosítás szerint az Országgyűlés a törvényben kötelezi a kormányt a balatoni kistelepülések szennyvízkezelő programjának kidolgozására. Ennek értelmében 2012 végéig a szükséges források megadásával, illetve a részletszabályok kidolgozásával a kormánynak segítséget kell adnia a háttértelepülések szennyvízkezeléséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását