2024. április 24. - György

Három párt fölötte

Három párt, a Fidesz, az MSZP és az MDF áll öt százalék, azaz a parlamenti küszöb fölött a biztos szavazó pártválasztók körében - derül ki a Tárki szeptemberi közvélemény-kutatásából, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.
2008. szeptember 17. szerda 15:00 - Hírextra
A kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében szeptemberben 35, míg júliusban 33, júniusban pedig 32 százalék volt.

A jelenlegi kormánypárt támogatottsága - mint írják - kismértékben csökkent: az MSZP tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 14 százalék, szemben a júliusi 16 és a júniusi 17 százalékos támogatottsággal.

A pártválasztók körében a Fidesz 35 százalékponttal, a biztos szavazó pártválasztók körében 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókat figyelembe véve a szocialista párt támogatottsága jelenleg 24 százalékos, míg júniusban 27, júliusban pedig ez az arány 29 százalék volt.

A Fidesz támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében szeptemberben 61 százalék, amely megegyezik a júniusban és a júliusban mért adatokkal.A kispártokat vizsgálva a Tárki megállapította, hogy az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 2, a pártválasztók között 4, míg a biztos szavazó pártválasztók között 3 százalékos.

Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 4, a pártválasztók és a biztos szavazó pártválasztók körében pedig egyaránt 6-6 százaléknyi.Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 52 százaléka venne részt biztosan, ugyanannyian, mint júliusban.

A Tárki ezer ember megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatásának adatfelvétele szeptember 4. és 12. között zajlott. A cég augusztusban nem végzett hasonló kutatást, ezért a szeptemberi pártpreferenciákat a júliusi és a júniusi eredményekkel hasonlították össze.

A Századvég-Forsense legutóbbi felmérése szerint a Fidesz támogatottsága júliushoz képest enyhén csökkent, és megegyezik a nyár elején mért 25 százalékos értékkel, az MSZP támogatottsága ugyanakkor 13-ról 18 százalékra emelkedett.

Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF 2 százalékon állt, ami megegyezik a nyár eleji adatokkal. A biztos szavazó és pártot is választó személyek aránya júliushoz viszonyítva két százalékponttal, 38 százalékra emelkedett. E csoporton belül a válaszadók 57 százaléka a Fideszre, 34 százalékuk az MSZP-re szavazott volna. A Századvég-Forsense augusztus 27. és szeptember 5. között vette fel az adatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását