2024. május 5. - Györgyi

A Fidesz és a KDNP továbbra is távolmarad

A Fidesz és a KDNP továbbra sem vesz részt a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, így nem lesz ott kedden sem, amikor Szilvásy Györgyöt hallgatja meg a testület az adatgyűjtési ügyről. Erről Simicskó István (KDNP) a biztosság elnöke nyilatkozott az MTI-nek
2008. szeptember 22. hétfő 18:23 - Hírextra
Tóth Károly, a Nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke a múlt héten az MTI érdeklődésére elmondta: a testület legutóbbi ülésén megállapodtak abban, hogy kedden Szilvásy György kérésére napirendre tűzik az "adatügyet", és meghallgatják a miniszter tájékoztatóját az ügy nemzetbiztonsági vetületéről. Hangsúlyozta: nem a konkrét bűncselekményről - mert ahhoz nincs joguk -, hanem a nemzetbiztonsági vonatkozásokról tájékozódnak.

A titokminiszter meghallgatását Gulyás József, a testület szabad demokrata tagja is kezdeményezte a múlt héten a bizottság vezetésénél és Szilvásy Györgynél.

Az SZDSZ-es politikus szombaton nyilatkozott arról, hogy egyre több információ lát napvilágot a legújabb kém-, illetve hírszerzési botrányról, amely "a rendszerváltás utáni közbotrányok közül talán a legsúlyosabb". Ezért szerinte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának érdemi tájékoztatást kell kapnia az ügyről.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szeptember 10-én tartott házkutatást az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója ugyanis feljelentést tett a rendőrségen "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt". Az NBH szerint a cég megpróbált behatolni a kormányzati szervek információs rendszerébe.

Az ügy miatt összeült a Nemzetbiztonsági Kabinet, amely Szilvásy György beszámolója alapján "kezdeményezte a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását."

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen. Az ügy kapcsán Demeter Ervin (Fidesz) Szilvásy György titokminisztert támadta, és bejelentette, hogy hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordulnak.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke ezzel összefüggésben múlt pénteken - a birtokába került hangfelvételre hivatkozva - soron kívüli vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától amiatt, hogy párttársa, Almássy Kornél érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentés-kiegészítést rendelt Dávid Ibolya beadványa kapcsán. Az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosának jogi képviselője pedig magántitok jogosulatlan megszerzése miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen és kártérítési pereket fontolgat.

Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója a múlt a héten hírközlési szolgáltatók biztonsági vezetőivel tárgyalt hivatalában. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a jövőben is találkoznak, a többi között azzal a céllal, hogy elejét vegyék bármilyen, a hírközlés törvényes rendjét veszélyeztető tevékenységnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását