2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Interpellációk

A kormányszóvivő.hu portállal és a magyar olimpiai csapat szereplésével kapcsolatban is elhangzottak interpellációk hétfőn az Országgyűlésben.
2008. szeptember 22. hétfő 16:44 - Hírextra
Gusztos Péter (SZDSZ) a mintegy 200 millió forintos költséggel létrehozott kormányszóvivő.hu portál kapcsán azt kérdezte, hogy átlagosan mennyi közpénzből tájékoztatnak egy újságírót. Egyebek között arra volt kíváncsi, hogy a szakminiszter megfelelőnek tartja-e azt az összeget, amennyibe a portál került.

A politikus kifogásolta, hogy a kormányszóvivői nyilatkozatokról a hírügynökségektől és egyéb sajtótermékekből korábban lehet értesülni, mint ahogy megjelennek a honlapon. Mint mondta, az oldal ritkán frissül és lassú. Arra is kíváncsi volt, hogy hány újságíró regisztrált, és mennyire tartják hatékonynak az oldal működését.

Kiss Péter szakminiszter válaszában kifejtette: az ár-érték arányosság kapcsán az ügyészség vezetésével rendőrségi vizsgálat folyik a kormányszóvivő.hu oldallal kapcsolatban, ennek lezárultáig ezt értékelni nem tudja. Azt kérte, hogy ha befejeződik ez a vizsgálat, térjenek vissza e kérdésre egy újabb interpelláció keretében.

Hangsúlyozta: a 200 millió forintból nem honlapot, hanem informatikai rendszert hoztak létre. Kiemelte többek között, hogy a sajtó.kormányszóvivő.hu oldalon élő közvetítések közben kérdéseket is tehetnek fel az újságírók a kormányszóvivői tájékoztatók vendégeinek, és a korábbi tájékoztatókat is meg lehet nézni.

Ismertetése szerint a kormányszóvivői sajtótájékoztatókon általában 20-25 újságíró vesz részt, a portálra viszont már 559 újságíró regisztrált, azaz ennyien értesülhetnek első kézből a szóvivői tájékoztatókról.

A miniszter azt kérte, hogy a portál használati tapasztalatainak összegzésére adjanak még időt.
Gusztos Péter válaszában közölte: a rendszer nem működik jól, mert a portálon hétfőn a vezető hír egy két nappal ezelőtt elhangzott miniszterelnöki beszédről szóló MTI tudósítás. Szerinte jelen állapotában hírarchívumként működik a portál, ez pedig nem ér 200 millió forintot. Közölte: nem fogadja el a választ.

Az Országgyűlés 188 igen, 184 nem ellenében elfogadta a miniszter válaszát.
Páva Zoltán (MSZP) interpellációjában arra volt kíváncsi, hogy a szakminiszter hogyan értékeli a pekingi olimpián elért eredményeket, és milyen teendők vannak azzal kapcsolatban, hogy a következő olimpián eredményesebben szerepeljen a magyar csapat.

Gyenesei István szakminiszter válaszában azt mondta, az olimpiai teljesítmény értékelése során "mindenkinek elsősorban a maga háza táján kell söpörnie", a Magyar Olimpiai Bizottság helyett senki nem értékelheti a magyar csapat szereplését.

Véleménye szerint alaptalan vádaskodás pénzhiány miatt az államra mutogatni. A valóság ezzel szemben az, hogy olimpiai felkészülésre soha nem állt rendelkezésre akkora állami támogatás, mint most.

A miniszter közölte: 2008-ban 3 milliárd volt ez az összeg, míg 2004-ben nominálértéken csak 1,9 milliárd forintot költöttek a felkészülésre, a növekedés még reálértéken is 30 százalékos volt.
Mint mondta, a felkészülésre az anyagi feltételek adottak voltak, az elosztás rendjét, arányait és a támogatás felhasználásának módját azonban mindenképpen át kell gondolni.

Gyenesei István szólt arról, hogy a jövőbeli eredményesség érdekében át kell tekinteni az iskolai testnevelést, az utánpótlás rendszerét, a létesítményhasznosítást, valamint az egyesületi finanszírozást is. Közlése szerint a sportdiplomácia alapos korrekcióra szorul. Egyre nagyobb szerepet kap az orvosi és pszichológusi háttér.

Páva Zoltán a választ elfogadta.Arnóth Sándor (Fidesz) azzal kapcsolatban nyújtott be interpellációt, hogy szerinte felelőtlenül gazdálkodtak a püspökladányi kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és madárvédelmi területtel. Ismertetése szerint a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány a hortobágyi jurtatábor tulajdonjogáról ingyenesen lemondott Hajdúdorog javára, az önkormányzat pedig tovább kívánta adni egy szocialista kampánycsapatnak.

Veres János pénzügyminiszter válaszában közölte: az állami földterület a megszüntetett közalapítvány használatában volt, viszont a rajta lévő felépítmény a tulajdonát képezte. Térítésmentesen adta át az önkormányzatnak, az állami tulajdon sérelme nélkül - tette hozzá.
Arnóth Sándor nem fogadta el a választ, az Országgyűlés viszont 188 igen, 179 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadta a miniszter válaszát.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását