2024. május 14. - Bonifác

Mátyás király példája ma is útbaigazít

Mátyás király erős, jól szervezett országot teremtett, amire úgy tekintettek, mint Európa kulturális központjára - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTI) elnöke csütörtökön Debrecenben.
2008. szeptember 18. csütörtök 19:12 - Hírextra
A Mátyás öröksége, kulturális és politikai kölcsönhatások Kelet és Nyugat között címmel rendezett történészkonferencián Pálinkás József felidézte, hogy a királlyá választott 15 éves fiatalember néhány évtized alatt erős központi hatalmat hozott létre.

"Stabilizálta a pénzt, halkan jegyzem meg, hogy ez azóta sem sikerült minden kormánynak - folytatta az MTA elnöke hozzátéve: Mátyás szigorú törvényeket alkotott, amelyek be nem tartása szigorú büntetéssel járt, "nem tékozolta el az adókat, nem költött népjóléti kiadásokra, erős hadsereget hozott létre, ami az állam együtt-tartásának a módja volt".

Az MTA elnöke külön kiemelte a kultúra támogatását Mátyás korában, s mindezen erények felsorolása után megjegyezte: az ország minden értelemben vett vezetői, szellemi-, lelki-, politikai vezetői mértékadóként követhetik Mátyás példáját.

A Debreceni Egyetem (DE)történettudományi intézete a Reneszánsz Év 2008 programsorozat keretében rendezte meg a tanácskozást, amelyhez 1,6 millió forint központi támogatást kapott - közölte Papp Klára intézetigazgató a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Felidézte: Debrecen méltó helyszíne a Mátyás-konferenciának, nem csupán a történelemhez kötődő rendszeres történésztanácskozások hagyománya okán, hanem azért is, mert a város egykor a Hunyadi család birtoka volt.

Mátyás király édesanyja, Szilágyi Erzsébet maga is többször tartózkodott Debrecenben és személyesen irányította a mai Kálvin tér területén volt egykori Hunyadi udvarház gazdálkodását.
A magyar, angol, német, francia és olasz nyelven zajló tanácskozáshoz kapcsolódóan az egyetem központi épületében kiállítást rendeztek azokból a dokumentumokból, királyi rendeletekből, amelyek Mátyás uralkodása idején Debrecent érintették.

A konferencia magyar, cseh, francia és romániai résztvevői a plenáris tanácskozás mellett három szekcióban tekintették át a Mátyás korabeli személyes megítélésével, a keleti országrész gazdasági-társadalmi jellemzőivel, a hazai reneszánsz művészettel, humanista kultúrával kapcsolatos kérdéseket, történeti kutatási eredményeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását